bolsa-madrid-ibex-35 20190805080410
Reuters
10.920,70
  • -94,30
  • -0,86%

Les borses europees s'han decantat pel vermell, després d'una obertura alcista, amb l'IBEX com un dels pitjors selectius del Vell Continent. El mercat espanyol ha tancat per tercera jornada consecutiva a la baixa (-0,93%) i ha perdut els 8.700 punts a causa de la banca. L'índex sectorial dels bancs de l'BEX ha caigut un 2,92% aquest dilluns després de la tisorada que li ha donat Credit Suisse. Així Sabadell (-4,4%), Bankia (-3,93%), CaixaBank (-3,8%), Bankinter (-3,4%), BBVA (-3,6%) i Banc Santander (- 1,7%) s'han situat al capdavant de les baixistes.

Així mateix, els dubtes pel gir polític a l'Argentina (Macri ha patit un dur revés després de ser derrotat en les primàries), també ha posat nerviós el selectiu. Mentre que la borsa i el peso d'aquest país es desplomen.

Ara els experts temen que si el peronista Alberto Fernández guanya també en la segona volta això s'enfonsi la moneda del país un altre 25%, cosa que afectaria, i molt, cinc companyies de l'IBEX que tenen interessos al país i que representen, per capitalització, un terç del selectiu. Es tracta de Santander (-1,7%), Telefónica (-1,4%), BBVA (-3,6%), Naturgy (+0,2%) i Mapfre (-0,5%). Així, el selectiu s'ha vist afectat pels dubtes sobre la banca i sobre la situació a l'Argentina.

Les borses van patir una important volatilitat la setmana passada. La intensificació de la guerra comercial entre els EUA i la Xina, que ha portat Donald Trump a dir que no està a punt per signar un acord amb el gegant asiàtic, almenys de moment, i, sobretot, la inestabilitat política a Itàlia, on la coalició de govern entre el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord s'ha desintegrat, van fer patir el mercat, que no sap molt bé com afrontar aquesta nova jornada.

A l'inici de la sessió les borses han trobat una mica de consol als mercats asiàtics (Japó, l'Índia i Singapur han tancat per festiu), que s'han recolzat en el fet que el Banc Popular de la Xina ha fixat el punt mig de referència per al iuan el 7,0211 per dòlar. És a dir, que manté la moneda per sobre de la barrera psicològica dels 7 per dòlar. Fa uns dies el país va deixar caure el renminbi per sota d'aquesta cota, amenaçant amb una guerra de divises després de la seva última disputa amb els EUA.

Cal recordar que les negociacions comercials es reprendran a Washington a principis del mes de setembre, encara que l'acord sembla ara més lluny que mai. I és que l'administració Trump ha decidit imposar un nou aranzel del 10% sobre 300.000 milions de dòlars de béns xinesos que entrarà en vigor, precisament, l'1 de setembre.

ITÀLIA SEGUEIX PREOCUPANT

De tornada a Europa, tota l'atenció se centra en el que pugui passar a Itàlia, després que la Lliga Nord que lidera Matteo Salvini hagi presentat una contra el primer ministre Giuseppe Conte, i ha trencat de facto la coalició amb el M5S de Luiggi di Maio. Ara queda per conèixer quan es votarà aquesta moció, amb la qual vol enderrocar el govern i que amenaça amb eleccions, cosa que podria fer que els Pressupostos del país trontollin en el pitjor moment.

I les protestes a Hong Kong, que s'han traslladat a l'aeroport, no han fet més que empitjorar una situació ja de per si delicada als mercats. La borsa de Nova York és la que més ho està notant. De fet, Wall Street registra caigudes 1% en l'inici de la setmana, cosa que ha llastat encara més Europa.

En el pla macroeconòmic, dilluns s'ha presentat sense referències importants. Encara que en l'empresarial ha destacat, a més dels bancs, MásMóvil (-2,5%), que s'ha mostrat volàtil després que s'hagi conegut que és una de les interessades en els actius de British Telecom (BT) a Espanya. Segons sembla, la britànica hauria contractat un banc d'inversió per a la venda de la seva filial espanyola, operació que voldria tancar abans de final d'any. La companyia en venda, que segons la CNMC té una quota de mercat del 24%, estaria valorada entre 250 i 300 milions d'euros.

Així mateix, Iberdrola (+0,9%) ha comunicat la venda al grup australià Mcquaire el 40% del seu projecte d'energia eòlica marina al Regne Unit, East Anglia One, per un total de 1.630 milions de lliures esterlines (uns 1.756 milions d'euros).

Segons els experts de Link Securities, la setmana que comença s'espera "incerta per als mercats borsaris", ja que "qualsevol notícia procedent del conflicte comercial mourà tant els mercats de renda variable com els mercats de divises, mentre que qualsevol notícia sobre el conflicte polític italià mourà els mercats financers europeus, amb especial incidència al sector bancari".

Noticias relacionadas

contador