ep cristina fernandezkirchner expresidenta argentina saludandosus seguidoresla presentacionsu libro sinceramente photo nicolas villalobosdpa
Nicolas Villalobos/dpa - Archivo

La borsa d'Argentina es deixa un 11,5% aquest dilluns, fins als 35.061 punts i el peso, la moneda del país, s'enfonsa un 20% enfront del dòlar nord-americà (56 pesos per cada bitllet verd) i davant l'euro (63 pesos per la moneda europea) després de la derrota de Maurici Macri en les eleccions primàries. Mentre que l'opositor de centreesquerra, Alberto Fernández va aconseguir una aclaparadora diferència sobre el mandatari neoliberal aquest diumenge, cosa que el deixa a un pas de guanyar la presidència en les eleccions d'octubre.

Els votants argentins deixaven les seves idees clares en rebutjar "les austeres polítiques econòmiques" del president Maurici Macri a les primàries i "llançant seriosos dubtes" sobre les seves possibilitats de reelecció l'octubre, expliquen des de Reuters.

La coalició que dona suport al candidat opositor Alberto Fernández, té com a companya de fórmula a l'expresidenta Cristina Fernández de Kirchner. I ha liderat les urnes amb un 15% més del que s'esperava amb el 47,3% dels vots, després del 88% dels vots comptats.

D'aquesta manera, alguns analistes han explicat que podria haver "acabat el joc" per Macri després dels resultats de diumenge. Argentina celebrarà eleccions generals en dos mesos i el mercat continua reduint el suport a Macri, segons Bloomberg.

De fet, des que va arribar a la Presidència el desembre de 2015, el mandatari ha criticat contínuament la política econòmica de la seva antecessora Cristina Fernández de Kirchner. Sigui com sigui, el resultat sembla haver estat una sorpresa per als inversors i es deixa sentir al mercat de renda variable i el de divises aquest dilluns.

Si bé, divendres passat, l'S&P Merval d'Argentina va tancar la seva millor jornada en borsa l'any i va tancar amb una pujada del 7,8%. Mentre que aquest dilluns s'enfonsa i cau més d'un 11%. Encara que també molts experts veuen "com un temor" el cada vegada més a prop retorn de Kirchner.

contador