brokercb308
11.074,60
  • -36,70
  • -0,33%

L'IBEX 35 comença octubre amb un lleuger rebot (+0,19%) fins als 9.407 punts sencers, impulsat principalment per Inditex (+1,3%). Els guanys del selectiu espanyol s'han vist reduïdes durant les últimes hores de cotització i s'han allunyat dels seus màxims del dia (9.475,2 punts).

El gegant tèxtil ha estat el blue chip (o 'pes pesat') que més s'ha revalorat aquesta jornada, encara que un altre dels grans valors, BBVA, també ha estat un important impulsor del selectiu al llarg de la sessió.

En canvi, les companyies que més han pujat aquest dilluns al parquet han estat Amadeus (+2,55%), Ferrovial (+2,41%) i Viscofan (+2,15%). Mentrestant, les que han patit les majors caigudes han estat Siemens Gamesa (-4,31%) i IAG (-2,13%). Aquesta última s'ha vist arrossegada, igual que altres aerolínies, per les fortes caigudes que aquest dilluns ha patit Ryanair després de llançar una advertència de beneficis. Al matí, ha arribat a cedir un 3%.

LA POLÍTICA, PROTAGONISTA

Malgrat tot, la política ha copat pràcticament tota l'atenció dels inversors aquest dilluns. Aquí a Espanya, Catalunya ha estat (i continua sent) aquest dilluns la protagonista pel primer aniversari del referèndum il·legal de l'1 d'octubre. A més, Itàlia i els seus pressupostos per 2019, que van colpejar les places divendres, continuaran molt presents. Així mateix, al Regne Unit, la Conferència del Partit Conservador va començar aquest diumenge (s'estén fins dimecres), i la trobada serà especialment interessant en la recta final de l'acord per al Brexit.

"La preocupació per la sostenibilitat del deute ha tornat clarament als mercats i mantenim una postura cautelosa vers a Itàlia, sobretot a causa de les possibles reaccions negatives de les agències de qualificació", adverteixen els experts de Danske Bank. "En la nostra opinió, l'objectiu de dèficit del 2,4% fixat pel govern italià és probable que provoqui descensos en les qualificacions de les agències", afegeixen.

Durant aquest cap de setmana, el ministre de Finances, Giovanni Tria, sobre la dimissió del qual s’està especulant fa diversos dies, va dir que Itàlia té com a objectiu un creixement de l’1,6% el 2019 i de l’1,7% el 2020. "El document detallat al qual es basa el dèficit encara no s'ha publicat però, a simple vista, les hipòtesis de creixement semblen optimistes", indiquen els experts del banc danès.

Pel que fa a la resta, arrenca el mes d'octubre als mercats amb molts dubtes, precisament per l'omnipresència de la política. Els analistes consultats per Bolsamanía adverteixen que aquest assumpte, i especialment el tema italià, pot fer que aquest mes les places aprofundeixin en les caigudes en lloc de decantar-se per un rebot des d'un sòl que, més o menys, ja s'hauria marcat.

ALTRES BORSES

Amb tot, fora d'Espanya, els principals parquets europeus han tancat amb signe mixt, predominant els guanys a les borses de París i Frankfurt, mentre la de Londres ha patit suaus pèrdues.

Mentrestant, a l'altra banda de l'oceà, Wall Street cotitza amb pujades del 0,7% de mitjana en els seus tres principals índexs al tancament del mercat espanyol a causa de l'acord al qual sembla que han arribat els Estats Units i el Canadà sobre el NAFTA. Després del desacord entre el president nord-americà, Donald Trump, i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, a les Nacions Unides, hi havia escepticisme sobre la possibilitat d'arribar a un pacte que finalment sembla que s'ha aconseguit.

Pel que fa a les dades macro de la jornada, la signatura d'hipoteques a Espanya es dispara un 14,6% el juliol. A més, les vendes al detall van augmentar un 0,3% l'agost. Els PMI d'Europa han quedat, en general, en línia o per sota del que s'esperava. A la Zona Euro, el PMI manufacturer s'ha situat en 53,2, per sota del 53,3 estimat. Així mateix, la taxa d'atur a la Zona Euro cau al 8,1% l'agost, mínims de 10 anys.

ANÀLISI TÈCNICA

A José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, no li acaba d'agradar el tancament d'aquest dilluns a l'IBEX ja que es produeix lluny dels màxims de la sessió. "A curt termini, només cal agafar-se al suport de molt curt termini (els mínims de divendres), als 9.300 punts. I per sota no hi ha res fins als mínims anuals als 9.111 punts", explica l'expert.

"Per sobre, com segur ja sabreu de memòria, els sempiterns 9.671 punts. Durant l'últim rebot l'IBEX es va quedar a només sis punts d'aquesta resistència. De manera que, una altra vegada, tenim un nou màxim decreixent, el sisè des dels màxims de maig als 10.291 punts", afegeix Rodríguez.

"O dit amb altres paraules, només per sobre dels 9.671 punts en preus de tancament (i si pot ser en espelmes setmanals) podrem mirar el nostre selectiu amb uns altres ulls. Mentrestant, més del mateix. Rebots, forts rebots dins d'una tendència que segueix sent baixista", conclou l'analista tècnic.

Noticias relacionadas

contador