ep pequeno comercio comercio minorista tercer sector pyme pequena empresa
EUROPA PRESS - Archivo

Les vendes del comerç minorista van augmentar un 0,3% l'agost respecte al mateix mes del 2017, un punt per sobre de la taxa de juliol, segons dades publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb l'avanç interanual d'agost, la facturació del comerç minorista torna a taxes positives després d'haver retrocedit un 0,7% el juliol.

Eliminats els efectes estacionals i de calendari, la facturació d'aquest sector també ha repuntat en un 0,3% durant el vuitè mes de l'any, taxa vuit dècimes superior a la de juliol.

En taxa mensual (agost sobre juliol), les vendes del comerç minorista, corregides d'efectes estacionals i de calendari, es van incrementar un 0,3%, enfront dels descensos del 0,4% registrats durant el mateix mes de 2017 i el juliol de 2018.

Per la seva banda, l'ocupació al sector del comerç minorista va augmentar un 0,9% l'agost respecte al mateix mes del 2017, taxa dues dècimes per sota de la registrada el juliol. Amb aquest avanç s'encadenen ja 52 mesos consecutius d'ascensos interanuals de l'ocupació al sector.

NOMÉS LES GRANS CADENES AUGMENTEN LES SEVES VENDES

Per modes de distribució, les grans superfícies i les empreses unilocalitzades van retallar les seves vendes l'agost un 0,6% i un 0,4%, respectivament, mentre que les petites cadenes les van reduir un 1,2%. Per contra, les grans cadenes van augmentar la seva facturació un 1,4% respecte a l’agost de 2017.

Segons les dades de l'organisme estadístic, les vendes dels productes alimentaris van pujar un 0,9% interanual, mentre que les dels no alimentaris van retrocedir un 0,5%. Entre aquests últims, l'únic augment de la facturació el va experimentar l'equip de la llar (+4,8%), davant els retrocessos registrats en l'equip personal (-2,4%) i en altres béns (-0,9%).

Les vendes del comerç al detall, sense incloure les estacions de servei, van avançar l'agost un 0,2% en comparació amb el mateix mes de 2017, mentre que les vendes en estacions de servei van retrocedir un 0,3% interanual.

L'agost la facturació del comerç al detall va pujar en termes interanuals en onze comunitats autònomes, en va baixar en cinc i es va mantenir sense canvis a Andalusia. Comunitat Valenciana (-1,8%) i Canàries (-1,1%) van registrar els majors descensos, mentre que Madrid, Aragó i Galícia van presentar els majors increments, totes elles amb un avanç interanual de l’1,8%.

L'OCUPACIÓ, 52 MESOS EN POSITIU

L'ocupació al sector del comerç al detall va augmentar un 0,9% l'agost respecte al mateix mes del 2017, dues dècimes per sota de la taxa registrada el juliol. Amb aquest avanç s'encadenen ja 52 mesos consecutius d'ascensos interanuals de l'ocupació.

L'ocupació va augmentar a les empreses unilocalitzades (+0,7%) i a les grans cadenes (+2,3%), mentre que a les grans superfícies va retrocedir un 0,3% i a les petites cadenes no es va registrar variació.

Per comunitats autònomes, l'ocupació al comerç al detall es va incrementar en catorze comunitats en taxa anual i va baixar a Castella-La Manxa i Catalunya (-0,1% en ambdós casos). A Aragó l'ocupació es va mantenir estable respecte a l'agost de 2017. Els majors augments interanuals de l'ocupació al sector del comerç al detall es van donar a Balears (+2,2%) i Comunitat Valenciana i Madrid (+2%).

Noticias relacionadas

contador