ep avionesryanair 20170217094601
EUROPA PRESS

Ryanair cau més d'un 8% aquest dilluns en borsa i arrossega la resta de les aerolínies europees després d'haver llançat una advertència sobre beneficis. La companyia de baix cost irlandesa ha retallat un 12% la seva previsió de beneficis per a l'any fiscal 2019, des de la forquilla de 1.250-1.350 milions d'euros actuals a una nova de 1.100-1.200 milions d'euros. La raó, l'augment dels preus del petroli.

  • 17,52£
  • -1,95%

A Europa, tant Lufthansa (-1,5%), IAG (-2,7%) com Air France (-3%) i easyJet (-4,1%) registren caigudes després de la notícia anunciada per l'aerolínia que dirigeix ​​Michael O'Leary. En una nota enviada aquest dilluns, Ryanair assegura que el trànsit i les tarifes del segon i tercer trimestre del seu exercici fiscal seran una mica menors del que s'esperava, en gran part com a conseqüència de les recents vagues de pilots que han tingut lloc en cinc països (Alemanya, Holanda, Bèlgica, Espanya i Portugal).

Tal com ha explicat O'Leary, malgrat que la companyia de baix cost ha gestionat "amb èxit" les vagues, la veritat és que aquestes aturades "han afectat el nombre de passatgers (a través de cancel·lacions de vols), el tancament de reserves i els rendiments, però també les tarifes aèries de cara al tercer trimestre". El conseller delegat de Ryanair ha assegurat que tot el que ha passat ha afectat "la confiança dels clients i les reserves anticipades", i ha influït negativament sobre les tarifes del tercer trimestre, sobretot de cara a l’octubre i Nadal, "als cinc països on s'han repetit vagues innecessàries".

Tot això s'ha produït, diuen des de l'aerolínia, en un moment en què els costos no deixen de pujar a causa de l'increment del preu del petroli, de manera que "de la mateixa manera que altres companyies aèries de la Unió Europea", Ryanair ha decidit "retallar la capacitat per a l'hivern de 2018 (en un 1%) en resposta a aquesta reducció de tarifes, a l'augment del petroli i a l'augment dels costos".

Ryanair assegura que les vagues han afectat "la confiança dels clients i les reserves anticipades"

Aquestes reduccions de les quals parla la companyia de baix cost s'implementaran poc a poc, de manera que pel dilluns 5 de novembre estigui totalment acabat. Per exemple, entre les retallades previstes per Ryanair hi ha el de tancar la base de Eindhoven (Països Baixos), amb 4 avions, encara que la majoria de les rutes cap i des d'aquesta base continuarà mitjançant avions basats en altres punts. Així mateix, també es tancarà la base de Bremen (Alemanya), amb 2 avions, i la majoria de les rutes que fan seguiran amb avions no alemanys. Finalment, la base de Nederrhein (Alemanya), amb 5 avions, quedarà reduïda a 3 i la majoria de les rutes es faran amb aquests avions.

Ryanair assegura que tots els clients afectats per aquesta decisió "han estat contactats per email/SMS aquest dilluns i seran reubicats en altres vols o se'ls retornarà els diners, segons desitgin". També, diu la companyia de baix cost, té intenció de "consultar amb els pilots i el personal de cabina en aquestes tres bases per minimitzar la pèrdua de llocs de treball". Segons explica, "esperem oferir als nostres pilots vacants en altres bases de Ryanair però, com tenim un gran superàvit de tripulació de cabina, explorarem permisos no remunerats i altres opcions per minimitzar la pèrdua de llocs de treball".

NOVES PREVISIONS PER 2019

Ryanair no només ha emès una advertència de benefici, sinó que també ha actualitzat altres xifres. Segons ha explicat, les tarifes corresponents al segon trimestre han baixat aproximadament un 3% (abans s'esperava un augment de l'1%) per la "debilitat" que ha provocat el tancament de reserves "com a resultat d'aquestes dues vagues coordinades en 5 països el setembre”. Ara l'aerolínia preveu que les tarifes per al segon semestre baixin un 2%, quan abans no s'esperava cap canvi.

A més, la companyia de baix cost assegura que la factura de combustible serà aproximadament 460 milions d'euros més alta que l'any passat, davant de la pujada de 430 milions prevista amb anterioritat, mentre que l'apartat 'altres costos' també s'incrementarà per la reubicació de passatgers que s'ha dut a terme per les vagues. "El nostre menor creixement de trànsit durant el segon semestre reduirà el trànsit de l'exercici fiscal 2019 a 138.000.000, quan abans s'esperava una suma de 139 milions de passatgers".

Finalment, Ryanair aprofita per avisar la seva plantilla a Espanya, Portugal, Alemanya, Holanda i Bèlgica. Segons diu, ha fet "progressos substancials" en la negociació sindical als mercats com Irlanda, Regne Unit i Itàlia, però no ha estat possible en els altres països, on "hem experimentat interferències en les negociacions, fins i tot quan els hem ofert per escrit el que demanen, contractes locals". Segons la seva opinió, "està clar que la interrupció de la negociació és innecessària i està mal calculada en un moment en què altres companyies aèries també estan retallant la seva capacitat hivernal".

Noticias relacionadas

contador