Uriach facturarà sis milions a Portugal aquest any amb la compra de Theralab

Europa Press | 27 abr, 2017 08:13
ep conseller delelgado duriach osegarra
El conseller delelgado d'Uriach O.Segarra EUROPA PRESS

Preveu un Ebitda de 50 milions i facturar 170 milions el 2017

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

Uriach s'ha fet amb la totalitat de la farmacèutica portuguesa Theralab, especialitzada en la comercialització de productes alimentosos, amb l'objectiu de reforçar-se a Portugal, un mercat en el qual ja comptava amb xarxa comercial pròpia i en el qual, després de la integració d'aquesta adquisició que es va tancar a principis d'abril, facturarà sis milions d'euros.

Així ho ha explicat aquest dijous en roda de premsa el conseller delegat d'Uriach, Oriol Segarra, que ha afegit que els plans per als propers dos anys és que la nova companyia aconsegueixi unes vendes d'entre set i vuit milions d'euros, convertint-se en líder del mercat en suplements alimentosos --actualment, ocupa la cinquena posició--.

"A Portugal comencem des de zero, però hem vist aquesta oportunitat per accelerar el creixement, guanyar massa crítica i reproduir en aquest mercat tot el que fem a Espanya", ha sostingut.

En concret, Theralab, una empresa familiar fundada el 2007 prop de Porto, factura actualment cinc milions, que se sumaran al milió d'euros que preveia registrar Uriach amb la seva xarxa a Portugal, on ja comercialitzava marques com Aquilea, Innovage i Fisiocrem després d'establir-se amb una xarxa de vendes pròpies el 2015.

Theralab no té planta productiva pròpia, sinó que fabrica externament, i compta amb una quarentena de productes, amb marques com Memofante, Angelicalm i Depuralina, i Segarra ha indicat que Uriach ho fusionarà i absorbirà la seva plantilla, aconseguint un equip total de 40 col·laboradors.

Uriach, que comercialitza els seus productes en més de 70 països i preveu per a l'últim trimestre de l'any el llançament del producte Rupatadina al Japó, té presència directa a Espanya, Portugal i Itàlia, on el 2015 va adquirir Laborest, que ha crescut un 12% en 2016 i que aquest any preveu créixer un 15%.

Segarra ha sostingut que la farmacèutica catalana analitza operacions en països com Polònia i Romania en el curt termini, però també en altres mercats més a llarg termini com França, el Regne Unit i fins i tot els Estats Units, el Canadà, Colòmbia, Xile o el Perú.

"Esperem concretar aquest any alguna altra operació, fins i tot dues amb sort, i continuar l'any que ve amb una altra més segur", ha indicat, i ha afegit que la companyia té recursos propis per a aquestes operacions i una gran capacitat d'endeutament en comptar amb un balanç sanejat.

VENDES DE 151 MILIONS EL 2016

Uriach, que compta amb una plantilla de 750 treballadors i destina a R+D al voltant d'uns sis milions anuals, va tancar l'exercici 2016 amb una facturació superior als 151 milions d'euros (+16%), dels quals més d'un 55% procedeix de mercats exteriors, i l'Ebitda va créixer un 28%, fins als 42 milions.

Per divisions, la de Consumer Healthcare, la destinada a productes d'autoconsum per a la salut, va créixer un 25% impulsat per l'adquisició de Laborest, fins als 80 milions i representa un 55% del total del negoci de la companyia; mentre que el B2B, que inclou NCEs, genèrics i contract manufacturing --cada vegada menys important--, suposa un 45% del negoci i va créixer un 6% l'any passat.

En línia amb el pla estratègic 2013-2017, en què la companyia haurà realitzat una inversió ordinària d'uns 22 milions --sense incloure adquisicions--, Uriach, fundada el 1838, preveu facturar el 2017 un total de 170 milions i aconseguir un Ebitda de 50 milions.

La companyia ja està treballant en el seu proper pla estratègic 2018-2022, i encara que Segarra no ha detallat el seu contingut, se centrarà també a seguir avançant cap a la internacionalització de l'empresa i en una aposta per la innovació amb major inversió.

Sobre l'Agència Europea del Medicament, Segarra ha assenyalat que Uriach s'ha posat a la disposició de l'Ajuntament de Barcelona, Generalitat i Govern central per recolzar que se situï a la capital catalana: "El reforç de tenir aquesta agència a Barcelona seria brutal".

contador