trump-ratifie-le-plan-de-relance-evite-le-shutdown

Donald Trump diu adéu a la Casa Blanca. Aquest dimarts 20 de gener és la presa de possessió del president electe, Joe Biden, tot i que el republicà estarà lluny de Washington quan això passi. Té intenció de sortir al matí cap al seu club Mar-a-Lago a Palm Beach (Florida), i des d'allà seguirà -o no- el que esdevingui a la capital dels EUA. Segurament se sentiran moltes crítiques cap a l'expresident, ja que deixa a l'esquena un amarg llegat, econòmic i polític. Més atur, una economia fortament colpejada per la Covid i un país més dividit que mai, sense oblidar els dos 'impeachments' als quals ha estat sotmès o les fortes disputes amb la Reserva Federal (Fed).

Quatre anys li ha costat a Trump per posar cap per avall els EUA en moltes qüestions. La seva ja és considerada com una de les presidències més turbulentes a la història del país, amanida per múltiples escàndols i pels missatges que ell mateix publicava a les seves xarxes socials. No obstant això, i malgrat tot, el republicà ha deixat la porta oberta a un segon mandat, donant a entendre que es presentarà a les eleccions el 2024 encoratjat pels 74 milions de persones que van votar per la seva reelecció malgrat haver fracassat a l'hora de contenir la pandèmia de coronavirus.

I és que només cal recordar la seva particular batalla contra l'ús de les màscares. La seva fèrria oposició al distanciament social i a qualsevol mesura de protecció ha provocat que a prop de 400.000 nord-americans hagin mort pel virus fins al moment, encara que la seva mentalitat va canviar lleument quan va donar positiu per la Covid en plena campanya electoral. Tot i que el coronavirus li ha donat a Trump més d'un cop. A la recta final del seu mandat s'ha hagut d'enfrontar a la recessió econòmica que ha provocat la pandèmia, amb menys èxit de què li hagués agradat, ja que l'ha empobrit considerablement. Fa quatre anys Trump tenia una fortuna estimada de 1.792 milions, però durant els últims dotze mesos ha patit pèrdues per valor de 900 milions a causa de l'impacte de la Covid al sector hoteler i a l'immobiliari, on té el gruix de les seves inversions.

Més enllà d'això, la seva gran promesa va ser impulsar el Producte Interior Brut (PIB), i ho va aconseguir fins que va arribar el coronavirus. L'economia nord-americana semblava haver-se assentat en un punt dolç de creixement constant, baix atur, baixa inflació i, fins i tot, augment dels salaris. Trump ha mantingut durant el seu mandat una fort estira i arronsa amb la Fed i el seu president, Jerome Powell, tot i que al final van aconseguir una treva que va ajudar a mantenir el creixement i a empènyer la taxa d'atur a un mínim de 50 anys (3,5%, que equival a la plena ocupació). No obstant això, la pandèmia va canviar tot això i probablement deixarà algunes profundes cicatrius econòmiques.

La més notable, l'atur. El republicà deixa el càrrec amb la taxa d'atur un terç més alta que quan va arribar a la Casa Blanca, encara que més enllà d'això els experts posen l'accent en un altre problema més preocupant: el nombre de persones sense feina i a la recerca de treball, i les que han deixat la força laboral del tot, ha augmentat considerablement com a conseqüència de la Covid. I, diuen, això pot col·locar l'economia nord-americana en una situació complicada durant els propers anys.

No obstant això, molts insisteixen que Trump ja havia portat l'economia dels EUA a un viatge salvatge fins i tot abans que la Covid provoqués la caiguda. La raó? Les sonades guerres comercials que ha emprès contra la Xina o Europa, entre d'altres, i que han posat contra les cordes el comerç mundial. La seva disposició a utilitzar aranzels unilaterals i a lluitar no només amb adversaris com el gegant asiàtic, sinó també amb aliats com Alemanya, ha provocat autèntics terratrèmols. Encara que sí que ha aconseguit que alguna de les seves 'preocupacions' calin, com la referent a la feble aplicació de les normes de propietat intel·lectual per part de la Xina, tant que el seu successor, Joe Biden, té intenció de mantenir la lluita contra les pràctiques comercials "abusives" del país asiàtic.

'AMERICA FIRST'... PERÒ MOLT DIVIDIDA

En el pla polític, el llegat de Trump també és turbulent. Durant els últims quatre anys ha seguit abanderant el seu ja conegut eslògan 'America First', que el va portar a impulsar una dura política antiimmigració escenificada en la seva promesa electoral estrella: el mur amb Mèxic. No obstant això, ni ha aconseguit acabar-lo (només se n'han construït 727 quilòmetres, el que equival a una mica més d'una quarta part dels 3.145 quilòmetres que separen EUA de Mèxic), ni ha aconseguit que el país veí ho pagui, com va assegurar en més d'una ocasió (els EUA ha invertit 15.000 milions de dòlars en el mur, i gran part d'ell en realitat reemplaça una tanca que ja existia).

A més, la divisió ciutadana és més palpable que mai. La decisió de Trump de no acceptar el resultat electoral ni la victòria de Biden (encara manté que li han robat les eleccions) va fer que l'expresident entrés en una espiral de declaracions cada vegada més bel·ligerants, arribant fins i tot a demanar als seus seguidors que es mobilitzessin per evitar l'ascens del demòcrata. El punt àlgid de tota aquesta situació es va produir el passat 6 de gener, amb l'assalt al Capitoli. Després del que ha passat, la seguretat a Washington s'ha incrementat considerablement, i la Guàrdia Nacional fa dies que està apostada a la ciutat per garantir el traspàs del poder.

Una cerimònia durant la qual Trump no hi serà. L'últim president que va decidir no assistir a la presa de possessió del seu successor va ser Andrew Johnson el 1869, un altre líder impugnat. I és que el republicà se'n va després d'haver estat sotmès a dos judicis polítics, o 'impeachment', l'últim com a conseqüència del que ha passat a inicis d'any al Capitoli. Encara que l'absència de Trump trencarà més d'un segle de precedents que han reforçat la transferència pacífica de poder als EUA, Biden creu que és "una cosa bona" que no vagi a estar present durant el seu jurament. Tots els altres expresidents vius de la nació, excepte Jimmy Carter, que té 96 anys, s'uniran al demòcrata al Cementiri Nacional d'Arlington després de la inauguració del seu mandat per posar una corona a la Tomba del Soldat Desconegut, com marca la tradició.

Noticias relacionadas

contador