economia eeuu portada

El Producte Interior Brut (PIB) dels EUA va créixer un 33,4% durant el tercer trimestre, xifra que suposa una dada rècord, segons les publicades aquest dimarts pel Departament de Comerç. El repunt ve després de la caiguda històrica del 31,4% entre els mesos d'abril i juny.

La despesa de consumidor, el principal motor de l'economia, es va revisar lleugerament a l'alça juntament amb les inversions fixes de les empreses. Aquests van ser compensats en part per una revisió a la baixa de les exportacions.

La despesa del consumidor, que representa més de dos terços de l'activitat econòmica dels EUA, va liderar l'àmplia recuperació a l'últim trimestre. Però el consum sembla haver-se refredat des de llavors, i les vendes al detall van disminuir a l'octubre i novembre a causa que els ingressos de les llars es van veure pressionats enmig del venciment d'un subsidi d'atur setmanal finançat pel Govern.

La Reserva Federal dels EUA (Fed) va revisar recentment a l'alça el seu pronòstic de PIB per a 2020 a una disminució del 2,4% des de les estimacions anteriors d'una caiguda del 3,7%. El seu president, Jerome Powell, va demanar la setmana passada a la desesperada noves ajudes econòmiques. "Els ajuts fiscals fan falta ja, perquè els propers mesos seran els més durs.

Aquesta setmana, els EUA va aprovar un nou pla d'estímuls fiscals i econòmics per valor de 900.000 milions de dòlars per mitigar l'impacte de la pandèmia de coronavirus, que inclou xecs de 600 dòlars per als ciutadans amb menys ingressos.

Els analistes d'Oxford Economics assenyalen que, en vigílies de 2021, "l'economia té molt poc impuls, ja que una tercera onada de Covid catastròfica està limitant la mobilitat, frenant l'ocupació i restringint la demanda. El paquet d'ajuda fiscal de 900.000 milions d' dòlars té un retard de mesos i probablement no cobrirà el que es necessita per evitar un hivern dur, però és millor que res. Ajudarà a esmorteir parcialment l'actual desacceleració econòmica i proporcionarà un major dinamisme a l'economia durant la fase inicial de llançament de la vacuna".

Creuen que l'economia dels EUA "començarà l'any amb cautela i serà propensa a sofrir contratemps durant la delicada fase de difusió de la vacuna. Però, a mesura que pren forma el còctel de majors transferències governamentals i vacunacions, hauríem d'esperar una activitat gradualment ferma que condueixi a un mini boom d'estiu. Anticipem un creixement del PIB real a l'entorn del 4,5% de mitjana el 2021 després d'una contracció del 3,4% el 2020".

Noticias relacionadas

contador