11.074,60
  • -36,70
  • -0,33%

L'IBEX i la resta de borses europees estrenen desembre amb pujades (IBEX: +0,79%. 8.140 punts; CAC: +1,14%; DAX: +0,69%) després de la recollida de beneficis d'aquest dilluns a banda i banda de l'Atlàntic. Àsia ha viscut una sessió clarament alcista (a la Xina s'ha publicat el PMI manufacturer Caixin de novembre, que ha sortit millor del que s'esperava i millor que el mes previ, en 54,9) mentre que els futurs nord-americans avancen un 0,9% de mitjana en aquests moments.

Dins de l'IBEX Arcelor Mittal (+5,99%) ha estat el millor seguit per Mapfre (+5,91%) i Melià (+5,83%), mentre que a la banda negativa han destacat les baixades en Siemens Gamesa (-3,54%), Enagás (-2,55%) i Endesa (-2,50%).

Aquest dimarts s'ha tornat a parlar de Moderna, que ahir va confirmar una efectivitat del 94% de la seva vacuna contra la COVID-19 i va anunciar que procedeix a sol·licitar l'autorització als EUA i Europa per al seu ús d'emergència. Pfizer i BioNTech també han demanat l'autorització de la seva al Vell Continent. Malgrat els avenços en la lluita contra la pandèmia, la realitat és que encara hi ha moltes incerteses.

El Fons Monetari Internacional (FMI) va dir aquest dilluns que la segona onada de coronavirus suposa un "considerable risc" per a l'evolució de les economies de l'Eurozona de manera que obliga a adoptar noves mesures per fomentar la recuperació. L'OCDE preveu una caiguda del PIB espanyol aquest any de l'11,6%.

L'agenda d'aquest dimarts inclou la publicació dels PMI manufacturers de novembre a Europa (el PMI d'Espanya ha quedat en 49,8, per sota del nivell clau de 50, que marca la diferència entre expansió i contracció, i per sota del que esperava) i els EUA. A més, a la zona euro s'ha conegut l'IPC també de novembre (-0,3%).

Mentrestant, els inversors estan molt pendents del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que està compareixent en el Comitè d'Afers Financers del Senat, i també compareixerà la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde. Powell ha dit (s'ha avançat el discurs) que la perspectiva de disposar de la vacuna resulta molt positiva a mitjà termini, però els desafiaments i incerteses romanen per ara, per la qual cosa considera difícil avaluar els temps i l'abast de les seves implicacions sobre l'economia.

En clau empresarial, avui s'han reunit els accionistes de Bankia i han donat el seu vistiplau a la fusió amb CaixaBank.

Així mateix, el petroli cedeix al voltant d'un 0,9% a aquestes hores. L'OPEP+ continuarà les converses dijous, després d'haver estat programades inicialment per avui. De moment, tot i que l'OPEP vol endarrerir un increment de producció, no hi ha un acord amb Rússia.

Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX, el selectiu manté la tendència alcista malgrat les caigudes d'ahir. "El primer nivell de suport es troba als 8.000 punts. Només es complicaria el seu bon aspecte tècnic amb la pèrdua del suport dels 7.835 punts, preus a prop d'un 3% per sota dels actuals", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Noticias relacionadas

contador