ep la ministra de turismo reyes maroto y el presidente de canarias angel victor torres en una rueda
GOBIERNO DE CANARIAS

Aena, IAG, Meliá i Amadeus segueixen de festa perquè els valors lligats al turisme lideren els guanys de l'IBEX durant la primera jornada del mes de desembre, tot i el fortíssim rebot registrat el novembre.

  • 175,80€
  • 0,74%
  • 59,64€
  • 0,74%

IAG

  • 2,06€
  • 0,15%
  • 7,42€
  • 0,61%

Els inversors descompten que 2021 serà un exercici de forta recuperació per a aquestes companyies, després d'un 2020 que passarà a la història com el pitjor any per al sector des que hi ha registres.

Per exemple, IAG puja un 4%, fins als 1,80 euros. La matriu d'Iberia, Vueling, British Airways i Aer Lingus ha estat un dels valors més castigats del mercat i rebota més d'un 80% des dels seus mínims anuals, per sota d'un euro per acció.

La crisi ha obligat la companyia a fer una gran ampliació de capital per no ser rescatada, de manera que el seu màxim anual per sobre de 8 euros no és comparable amb el preu actual.

No obstant això, els analistes són positius amb el valor, perquè creuen que està ben posicionat per liderar la recuperació prevista per 2021, a causa de les bones previsions que manegen per l'arribada de les vacunes contra la COVID-19.

El mateix passa amb Meliá, Amadeus i Aena, els negocis dels quals són diferents, encara que tots ells estan lligats al sector turístic. La cadena hotelera mallorquina repunta més d'un 2%, fins als 5,54 euros, i ha rebotat més del 100% des del seu mínim anual de 2,51 euros. Tot i que encara cotitza lluny del seu màxim anual dels 8,40 euros.

Per la seva banda, el gestor d'aeroports avança gairebé un 4%, fins als 141,80 euros, després d'haver marcat un mínim anual als 89,50 euros durant els pitjors moments de la pandèmia. El seu màxim anual es troba als 177,15 euros. Tot i que la recuperació del trànsit aeri encara no s'ha produït, els analistes anticipen que serà una realitat a partir de 2021, sobretot des del segon trimestre.

Finalment, Amadeus, especialitzada en reserves de viatges per al sector aeri, avança gairebé un 3%, fins als 59,02 euros, després d'haver marcat un mínim anual als 34,90 euros. El seu màxim anual es va situar als 78,82 euros abans de la pandèmia, una mostra més de l'enorme càstig borsari que han patit aquest tipus de valors pel coronavirus.

La ministra de Turisme, Indústria i Comerç, Reyes Maroto, va mostrar aquest dilluns la "voluntat" del govern espanyol per incloure nous tipus de tests sanitaris a les proves necessàries per viatjar a Espanya des dels països en risc, però està a l'espera que la Unió Europea (UE) defineixi els criteris i doni llum verda.

L'objectiu és recuperar el mercat turístic com més aviat millor, però amb les màximes garanties per evitar la propagació de la COVID-19. Una fita que serà molt més assolible una vegada que comencin a estar disponibles les vacunes contra el vírus.

contador