• L'índex només s'ha permès tancar en vermell una jornada des que va començar l'any
  • Banc Sabadell ha liderat les pujades, mentre que DIA n’ha estat el fanalet vermell
  • Aquest dimarts, el pla polític i l'econòmic s'han tornat a barrejar
broker632

L'IBEX 35 ha tornat al verd. El selectiu es va permetre dilluns agafar aire, per durant aquesta jornada tornar a tancar amb pujades i fins i tot recuperar els 10.400 punts. Aquest dimarts, l'índex ha pujat un 0,27%, fins als 10.426,5 punts, màxim des del passat 2 de novembre, quan va tancar als 10.457,8 punts.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Banc Sabadell ha estat el valor que ha liderat les pujades, amb un avanç del 2,14%, fins als 1,79 euros. A la part alta de la taula, l'ha acompanyat CaixaBank, amb una pujada de l’1,74%. Mapfre ha estat el tercer valor amb millor comportament, gràcies a una pujada de l’1,68%, fins als 2,84 euros. L'asseguradora ha comunicat que el seu pla de pensions per a treballadors ha donat una rendibilitat del 3%.

ArcelorMittal ha estat un altre dels valors destacats a la zona de les pujades, amb un avanç de l’1,66%, fins als 29,7 euros, després de rebre una bona valoració de Citi, que li dóna un potencial alcista del 20%.

En aquest apartat, també cal parlar de Meliá Hotels, que ha pujat un 0,25% després d'un informe favorable de Deutsche Bank. L'entitat alemanya el considera un dels seus valors favorits del sector hoteler europeu. A més, cal parlar d’NH Hotels, que demà decidirà sobre la fusió amb Barceló. Aquest dimarts, les accions de l'hotelera han pujat un 0,08% al Mercat Continu, fins als 6 euros.

D'altra banda, a la banda de les caigudes, DIA ha tornat a ser el fanalet vermell de la sessió després de cedir un 2,59%. L’ha seguit Acciona, que s'ha deixat un 1,4%. El quart valor amb pitjor comportament ha estat Iberdrola. L'energètica ha caigut un 1,14%, fins als 6,6 euros, després que hagi informat que ha elevat un 3,7% el seu dividend a compte.

OHL també ha informat aquest dimarts que estudia repartir un dividend extraordinari després de la venda del seu negoci de concessions. La companyia ha caigut un 3,11%, fins als 5,05 euros.

ALTRES MERCATS

La resta de borses del Vell Continent han tancat amb pujades. El CAC 40 de França ha avançat un 0,7%, l'FTSE 100 de Londres, un 0,4%, i el DAX 30 alemany ha pujat un 0,18%. Per la seva banda, Wall Street continua marcant màxims històrics i els seus tres principals índexs cotitzen amb pujades.

Al mercat de divises, aquest dimarts cal parlar de l'euro, que cau lleugerament en el seu canvi respecte al dòlar fins als 1,192 bitllets verds. No obstant això, la lliura aprofita la debilitat de l'euro i la reforma del gabinet de May i puja a màxims de tres setmanes i mitja.

Pel que fa a l'agenda del dia, la producció industrial d'Alemanya de novembre ha pujat molt més del que s'esperava: un 3,4% enfront de l'1,8% previst. La taxa d'atur de la zona euro de novembre ha caigut fins al 8,7% des del 8,8%, tal com s'esperava. Així i tot, encara estaria per sobre de l'estimació de la Comissió Europea que se situa al 8,4% per 2018.

Pel que fa a la resta, cal recordar que a finals d'aquesta setmana es posarà en marxa, de manera oficiosa, la temporada de resultats de 2017 als Estats Units amb la publicació dels comptes de JP Morgan Chase. A més, a l'àmbit empresarial nacional, se segueix parlant aquest dimarts de la decisió de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de mantenir el seu vistiplau a l'OPA d'Atlantia sobre Abertis tot i la petició del Govern que ho revisés.

LA POLÍTICA I L'ECONOMIA S'ENTRELLACEN

Un cop més, la política i l'economia han anat de la mà per ser protagonistes aquesta jornada. Així, Rodrigo Rato ha comparegut davant el Congrés i ha culpat el Govern de Zapatero de l'inici de la crisi i de la bombolla immobiliària. A més, ha assenyalat el Banc d'Espanya i el ministre Luis de Guindos com els responsables de la caiguda de Bankia.

D'altra banda, el PSOE vol remodelar el sistema de pensions. El seu líder, Pedro Sánchez, té la idea de crear dos nous impostos per refinançar el dèficit que té la guardiola destinada als salaris dels jubilats. Un d'ells gravaria les transaccions financeres i l’altre s'aplicaria a la banca. Sánchez confia en recaptar 1.600 milions d'euros.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assegura que "en realitat la sessió d'aquest dimarts no varia gens ni mica el que s'ha comentat ahir. La clau segueix estant en l’important resistència dels 10.600 punts. Només per sobre d'aquesta resistència, preferiblement en espelmes setmanals i amb folgança, podrem somiar".

I és que, en teoria, per sobre tindríem una clara formació de volta en "doble vall" amb projecció mínima (teòrica) en els màxims de 2017, és a dir als 11.185 punts. "Però mentrestant no tindrem res", apunta l'analista. D'antuvi i en el molt curt termini no podem descartar una correcció que acosti el preu al suport que presenta en el buit alcista de divendres passat, a l'entorn dels 10.300 punts.

Entre alguns dels 'blue chips' del nostre mercat convé estar atents a les importants resistències que presenten, BBVA, als 7,4 euros i Telefónica, als 8,55 euros. "Per sobre d'aquestes tindríem interessants senyals de fortalesa en aquests títols i per tant, en el selectiu", conclou l'expert.

Noticias relacionadas

contador