• Les noves mesures haurien, segons Sánchez, estendre fins al 2050
ep pedro sanchezla reunionlos sindicatosferraz
EUROPA PRESS

El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) vol remodelar el sistema de les pensions. Pedro Sánchez té la idea de crear dos nous impostos per refinançar el dèficit que té la guardiola destinada als salaris dels jubilats. Un d'ells gravaria les transaccions financeres i un altre que s'aplicaria a la banca que, després de ser rescatada amb diners públics durant la crisi, ara ha de contribuir a sostenir el sistema públic de pensions.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el secretari general del partit, Pedro Sánchez, en un esmorzar informatiu organitzat pel fòrum de la Nova Economia.

Aquestes mesures, expliquen des del partit, haurien de ser immediates, amb la finalitat de "salvar" el sistema

Sánchez ha avançat que el seu partit, entre gener i maig, va a elaborar 10 acords de país en conversa amb la ciutadania que després transformarà en iniciatives parlamentàries, i un d'ells tindrà a veure amb les pensions. El líder socialista veu esgotat el Govern de Mariano Rajoy però, en lloc de demanar un avançament electoral, vol exercir el lideratge des dels governs autonòmics i municipals, i des del seu paper d'oposició al Parlament.

El PSOE aposta per la creació d'aquests impostos nous que paguin de forma exclusiva les pensions tal com passa a França o a Alemanya, on el 20% o el 30% del pagament d'aquestes prestacions prové dels pressupostos.

Aquestes mesures, expliquen des del partit, haurien de ser immediates, amb la finalitat de "salvar" el sistema, tot i que ha incidit que haurien de prolongar i fins i tot intensificar-se fins a 2050, ja que en 2023 es produirà un increment dels pensionistes amb les noves jubilacions de 'baby boom'.

CRÍTIQUES DEL PP

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha titllat de "demagògica" i de "poc imaginativa" la proposta del líder del PSOE, Pedro Sánchez, per sostenir el sistema públic de pensions a través de dues impostos a la banca. Segons el parer del diputat popular, "no és veritat" que aquesta mesura vagi a solucionar el problema del model actual.

El PSOE vol crear dos nous impostos per ajudar a costejar la despesa en pensions, un que gravaria les transaccions financeres i un altre que s'aplicaria a la banca que, després de ser rescatada amb diners públics durant la crisi, ara ha de contribuir a sostenir el sistema públic de pensions.

"No s'arregla amb dos impostos als bancs. Això, primer és mentida, i segon és demagògia", ha recalcat Hernando en una entrevista a 'Los Desayunos de TVE' recollida per Europa Press, preguntat per la proposta anunciada per Sánchez aquest dimarts . "No és veritat que es vagi a solucionar amb un impost a la banca, això no servirà per afrontar el futur de les pensions", ha sentenciat el diputat del PP.

Segons Hernando, "se soluciona creant més ocupació, millorant els salaris i augmentant les cotitzacions" i també abordant una reforma que "faci raonable i sostenible" el sistema de pensions. "Si es vol canviar la naturalesa del sistema de pensions, que es digui", ha afirmat, defensant el finançament a través de les contribucions de treballadors i qüestionant que l'impost a la banca "sigui suficient per afrontar els reptes del futur".

DESCARTA EL SUPORT DELS PRESSUPOSTOS

Sobre la posició del seu partit davant la negociació dels pressupostos d'aquest any, el secretari general del PSOE ha descartat tota possibilitat de donar suport als comptes del Govern perquè -ha advertit- en cap cas els socialistes seran "còmplices" de les retallades acordats per l'Executiu i Ciutadans.

Durant la seva intervenció a Fòrum Europa, Pedro Sánchez ha subratllat que el PP "ha aprovat els pressupostos del PNB al País Basc" i ha acceptat el pagament de més de 1.300 milions d'euros de quota basca, de manera que "entenc que tindrà un acord" per tirar endavant també els pressupostos generals de l'Estat.

Segons la seva opinió, el Govern comptarà amb "suports suficients" per tirar endavant aquests comptes sense comptar amb els socialistes, que "som l'alternativa".

Noticias relacionadas

contador