traders trading brokers stock markets
11.074,60
  • -36,70
  • -0,33%

L'IBEX ha repuntat un 0,58%, fins als 8.815 punts, després d'apuntar-se ahir la major caiguda de l'any (-2,75%). La resta de borses europees també s'han pres un respir i han recuperat part del que es van deixar dijous (FTSE: 1,06%; CAC: 1,68%), excepte el DAX que ha baixat un 0,19%.

Una altra vegada la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units va ser la causant del desastre, però la bona notícia va ser que Wall Street va aguantar l'estirada i va acabar només amb lleus pèrdues (Nasdaq ho va fer en positiu). A més, Àsia també s'ha recuperat aquesta matinada.

En el cas de l'IBEX, l’índex espanyol va perdre ahir el suport tècnic dels 8.830 punts i ara no tindria fre fins als mínims de l'any (mínims també d'octubre), als 8.627 punts. El panorama es dibuixa més que complicat tenint en compte, a més, que la setmana que ve s’hi sumarà un nou problema: el més que probable rebuig del Parlament britànic al pla del Brexit de Theresa May.

Quant als motius de l'hecatombe de la passada sessió, com els va explicar Bolsamanía al llarg de tota la jornada, va tenir a veure amb la detenció a Canadà, a petició dels Estats Units, de l'hereva de Huawei, que està acusada de no respectar les sancions econòmiques imposades a l'Iran. La Xina no està gens contenta amb aquesta detenció i tot això amenaça de fer anar en orris la treva comercial assolida el passat cap de setmana.

No obstant això, també és important tenir presents els motius pels quals Wall Street es va recuperar durant els últims compassos de la sessió. I és que The Wall Street Journal va informar que la Reserva Federal (Fed) té previst anunciar, durant la reunió de desembre, que frenarà el ritme de pujada de tipus de cara a 2019. Aquestes informacions podrien confirmar l'últim gir en el discurs del president de l'organisme, Jerome Powell.

EL PETROLI PUJA AMB FORÇA

El preu del petroli ha pujat amb força al tancament del mercat espanyol (Brent: 4,61%; West Texas: 4,10%) després d'un principi d'acord entre l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) i Rússia pel qual retallaran la producció de cru en 1,2 milions de barrils per al primer semestre de 2019.

En concret, l'OPEP s'ha compromès a una retallada de producció de 800.000 barrils, mentre Rússia i altres països externs al càrtel han acordat retallar la seva producció en 400.000 barrils.

EMPRESES

A l'àmbit empresarial, Repsol (3,28%) ha estat la companyia més alcista de l'IBEX, impulsada per aquest principi d'acord entre l'OPEP i Rússia. Per darrere de la petroliera s'han situat Siemens Gamesa i Técnicas Reunidas, amb pujades del 2,89% i 2,80%, respectivament.

Al costat vermell de la taula, IAG (-0,99%) ha estat el valor més castigat, seguit d'Indra (-0,86%) i Mapfre (-0,70%). Per la seva banda, ACS (+0,56%) ha rebut una retallada de la seva valoració del 6% per part de Kepler Cheuvreux, fins als 42 euros per acció des dels anteriors 45 euros per títol.

OCUPACIÓ A EUROPA I ALS ESTATS UNITS

Dues dades macro marquen l'última sessió d'aquesta moguda setmana. El PIB de la Zona Euro del tercer trimestre va créixer un 0,2%, el seu ritme més lent en quatre anys. Per la seva banda, la taxa d'atur als Estats Units s'ha mantingut al 3,7% el novembre, la xifra més baixa registrada en els últims 49 anys.

Noticias relacionadas

contador