ep la ministra dhisenda maria jesus montero
Oscar del Pozo - Europa Press

El Consell de Ministres té previst aquest divendres avaluar la remissió a les Corts dels objectius d'estabilitat, com a pas previ a la presentació del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2019.

L'Executiu ja va avançar que per aquest any 2018 estimava un dèficit del 2,7% del PIB, cinc dècimes per sobre de l'objectiu compromès amb Brussel·les, i el juliol va actualitzar l’objectiu d'estabilitat pressupostària calculant un dèficit de l’1,8% per a 2019, cinc dècimes més que la previsió del Govern de Rajoy, de l'1,1% el 2020 i de quatre dècimes el 2021, davant de les tres dècimes i el superàvit, respectivament, previstos per l'Executiu del PP.

No obstant això, la senda pressupostària plantejada pel Govern de Pedro Sánchez va ser rebutjada pel Congrés, amb els vots en contra de PP, Cs, UPN, Foro Asturias, Coalició Canària i Bildu.

La Llei d'Estabilitat Pressupostària estableix que, en cas que les Corts no aprovin el sostre de despesa, el Govern haurà de tornar a remetre a les Corts un nou acord en un termini màxim d'un mes. No obstant això, el seu vistiplau no és imprescindible per a l'aprovació d'un projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019, que el Govern té previst aprovar a mitjans de gener.

L'aprovació dels objectius d'estabilitat es produirà sense que s'hagi aprovat encara la reforma de la Llei d'Estabilitat proposada pel PSOE per eliminar el veto del Senat (en el qual ostenta majoria el PP) l’objectiu d'estabilitat.

ALTRES MESURES

Així mateix, els ministres avaluaran aquest divendres l'Avantprojecte llei orgànica sobre ús de les dades del Registre de Passatgers (PNR) per a la prevenció, detecció, investigació i enjudiciament de delictes de terrorisme i delictes greus. Aquest text és conseqüència de la transposició al dret intern de la Directiva Comunitària del 2016 i té la finalitat d'intercanviar les dades recollides amb els Estats membres, tercers Estats i la Interpol per prevenir, detectar, investigar i enjudiciar delictes de terrorisme i altres delictes greus inclosos a la Directiva.

Les dades PNR inclouen el nom dels passatgers, data de vol, itinerari, seients, equipatge, informació de contacte, agència, etc., i comprenen tots els vols d'entrada, sortida i amb escala a Espanya.

I el Consell de Ministres aprovarà també previsiblement 101 milions d'euros per atraure "el millor talent" científic, a proposta del ministre de Ciència i Universitats, segons han confirmat a Europa Press fonts governamentals, que preveuen que amb aquesta partida es podran materialitzar 830 contractes.

El passat mes de juny, poc després d'arribar al càrrec, el ministre Pedro Duque explicava, en una entrevista a Europa Press que el retorn d'investigadors a Espanya no es pot "arreglar a molt curt termini", però insistia que hi ha plans pensats per fer-ho possible. En aquest sentit, considerava que la prioritat és atreure talent jove, o en altres paraules, "gent molt valuosa que està just per sota del científic mediàtic, però molt sobre en la ciència".

Noticias relacionadas

contador