meng wanzhou

La detenció al Canadà de Meng Wanzhou amenaça de fer saltar pels aires la treva comercial acordada pels Estats Units i la Xina aquest cap de setmana durant la cimera del G-20.

Meng Wanzhou és la directora financera del gegant tecnològic xinès Huawei Technologies, que no cotitza en borsa però està considerat el major fabricant d'equips de telecomunicacions del món i el segon fabricant de telèfons mòbils.

"Els inversors veuen en aquesta detenció un motiu més de preocupació, ja que podria provocar un nou distanciament entre els governs dels EUA i la Xina ara que semblaven estar disposats a seure a negociar les seves desavinences a l'àmbit comercial", afirmen des de Link Securities.

"De moment", afegeixen, "la protesta del govern de la Xina per la detenció no s'ha fet esperar, mentre que la resposta de les borses asiàtiques a la notícia ha estat molt negativa, amb els valors de tall tecnològic liderant les caigudes".

"Caldrà estar atents", afegeixen, "a les notícies que arribin sobre la reacció de les autoritats xineses a la detenció de l'executiva de Huawei i si hi ha o no amenaça de trencar les negociacions a l'àmbit comercial amb els EUA com a conseqüència d’aquest fet, cosa que no contemplem".

Els experts de London Capital Group afirmen que "el fràgil sentiment de mercat" s'ha vist afectat per aquest incident, ja que "els inversors han sortit ràpidament dels actius de risc, cosa que reflecteix els nervis per una possible escalada de les tensions entre els EUA i la Xina un cop més".

Aquests experts afirmen que "els mercats ja estaven molt nerviosos per la possible inversió de la corba de tipus als EUA, que anticipa una frenada econòmica" (Wall Street es va desplomar un 3% dimarts). "Les relacions entre les dues potències semblaven haver millorat després de la cimera del G20, però aquest incident és una amenaça per a les negociacions comercials", afegeixen.

De moment, l'ambaixada de la Xina al Canadà ha emès una protesta formal per la detenció i ha sol·licitat l'alliberament de Wanzhou. El seu cas serà vist per la justícia canadenca divendres que ve i les primeres informacions anticipen la seva posterior extradició als EUA.

LA IMPORTÀNCIA DE HUAWEI

Meng Wanzhou no només és la directora financera de Huawei, sinó que és la filla del fundador de l'empresa, Ren Zhengfei, antic enginyer de l'Exèrcit xinès i que està considerat un dels principals empresaris del país.

La detenció de Wanzhou es va produïr després que les autoritats nord-americanes comencessin l'abril una investigació sobre les relacions comercials que Huawei estava mantenint amb l'Iran, malgrat les sancions econòmiques imposades per Washington.

Els EUA consideren Huawei, el major fabricant d'equips de telecomunicacions del món i el segon fabricant de telèfons mòbils, una amenaça per a la seguretat nacional pels seus estrets lligams amb el govern xinès. L'Administració nord-americana sospita que els serveis d'intel·ligència xinesos treballen amb la companyia per espiar les empreses americanes.

Noticias relacionadas

contador