merkel-conference-allemagne-ukraine-berlin

El partit de la cancellera alemanya Angela Merkel, la CDU, ha escollit Annegret Kramp-Karrenbauer com la seva futura nova líder. Arrenca així el principi de la fi de Merkel al capdavant de la formació demòcrata-cristiana després d'un període de 18 anys, 13 d'ells, al govern.

Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) era la favorita de Merkel per succeir-la en el lloc i la la mateixa cancellera l'havia nomenat secretària general. L'altre candidat que sonava amb força és Friedrich Merz, un rival que va perdre contra la cancellera en una lluita de poder el 2002.

1.001 delegats s'han reunit durant el congrés federal de la CDU amb l'important tasca de fixar el rumb del futur equip directiu. Tal com s'anticipava, la votació ha estat molt renyida, amb un 45% de vots per AKK i un 39% per Merz. El tercer en discòrdia, el ministre de Sanitat, Jens Spahn, s'ha quedat lluny amb un 15,7% de suports.

D'acord amb el gerent federal de la CDU, Klaus Schüler, a més de Kramp-Karrenbauer, Merz i Spahn, altres 15 membres haurien expressat la seva voluntat de presentar-se com a presidents del partit. No obstant això, cap d'ells ha aconseguit recaptar el suport necessari del partit fins ara, ha indicat.

SEGUIR SENT CANCELLERA

Merkel va dir aquest dijous que està disposada a seguir treballant com a cancellera després de l'elecció del nou president de la CDU. "Estic agraïda per aquest temps que deixo enrere i estic desitjant poder continuar el meu treball com a cancellera", ha afirmat. Per la seva banda, tant AKK com Merz han promès que, en ser elegits, treballarien lleialment amb Merkel com a cancellera. No obstant això, els experts de Berenberg assenyalen que el destí d'Angela Merkel com a cancellera probablement serà elegit per uns altres.

"Si AKK guanya, qualificaríem les possibilitats que Merkel seguís sent cancellera fins al final de 2019 per sobre del 50%. Si Merz ho aconsegueix, les seves possibilitats de quedar-se un altre any o més es reduirien molt per sota del 50%, en gran mesura perquè Merz augmentaria el risc que l'SPD abandoni la coalició abans o després de la revisió intermèdia de la política prevista per a la tardor de 2019", expliquen aquests analistes. "Si Merkel cau, l'opció serien unes noves eleccions", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador