ep el equipo senala que la nueva vacuna es segura bien tolerada y capaz de generar anticuerpos
ADOBE STOCK/SINC

Pfizer puja més d'un 3% i BioNTech avança gairebé un 6% a Wall Street després que hagi transcendit l'acord que totes dues companyies han aconseguit amb el Govern dels EUA. L'Administració Trump ha acordat pagar 1.950 milions de dòlars a aquestes dues firmes per 100 milions de dosis de la vacuna contra el coronavirus.

  • 25,75$
  • 1,35%

L'acord, del qual es fa ressò la CNBC, consisteix en què els Estats Units pagarà a la farmacèutica i a l'empresa alemanya de biotecnologia perquè produeixin i lliurin al Govern americà les esmentades dosis de la vacuna contra la Covid-19 que estan desenvolupant conjuntament si es demostra que és segura i eficaç en humans, segons han anunciat aquest dimecres les companyies en un comunicat.

No obstant això, Donald Trump s'ha assegurat l'opció de poder adquirir 500 milions de dosis addicionals del medicament, segons ha confirmat el Departament de Salut estatunidenca. "Estem reunint un portafolio de vacunes per augmentar les possibilitats que el poble americà tingui almenys una vacuna segura i efectiva abans que acabi l'any", ha dit el secretari d'aquest departament, Alex Azar, en una declaració.

Tal com ha remarcat, "depenent de l'èxit dels assajos clínics, l'acord d'avui significa el lliurament d'aproximadament 100 milions de dosis de vacunes que estan sent desenvolupades per Pfizer i BioNTech". I és que si es demostra que la vacuna és segura i eficaç en un gran assaig de fase tres i rep l'aprovació de les autoritats reguladores, Pfizer i BioNTech començaran a lliurar dosis arreu dels EUA sota la direcció del Govern.

La vacuna estaria disponible per als nord-americans "sense cap cost", ha assenyalat el Departament de Salut, que no ha aclarit a quines persones anirien destinades les primeres dosis disponibles ni com es prendrà aquesta decisió.

Tant Pfizer com BioNTech esperen començar un gran assaig clínic amb fins a 30.000 participants a la fi d'aquest mes, si reben l'aprovació de les autoritats reguladores.

Cal recordar que l'Administració Trump ja havia anunciat un acord de 1.600 milions de dòlars amb Novavax per accelerar el desenvolupament de la seva potencial vacuna. L'objectiu és que lliurés 100 milions de dosis d'aquí a gener de 2021. Així mateix, des del mes de març el Govern dels EUA ha anunciat diverses inversions per aconseguir la vacuna: 456 milions de dòlars en la de Johnson&Johnson, 486 milions per a fer costat a Moderna en el desenvolupament de la seva, i fins a 1.200 milions de dòlars en la vacuna d'AstraZeneca que s'està desenvolupant amb la Universitat d'Oxford.

Així mateix, el Govern de Trump també ha atorgat a Emergent Biosolutions 628 milions de dòlars per ampliar la capacitat de fabricació nacional d'una possible vacuna contra el coronavirus i de medicaments per tractar la Covid-19. Tot això forma part de la denominada 'Operation Warp Speed', amb la qual els EUA procura accelerar el desenvolupament i la producció de vacunes i tractaments per combatre la pandèmia.

Fabricants de vacunes com Pfizer, Moderna o AstraZeneca han incrementat la seva capacitat de fabricació abans de saber si la seva vacuna serà segura i efectiva en humans, i aprovada per les agències reguladores corresponents. Però ho han fet perquè això ajudarà a reduir mesos del temps que es triga a distribuir una vacuna al públic mundial. No obstant això, els reguladors i els directius de les farmacèutiques han assegurat que tot i el desig de trobar com més aviat millor una vacuna, no se sacrificarà la seguretat.

Noticias relacionadas

contador