• Les tensions comercials han tornat a escena amb força
brokerironia3
11.074,60
  • -36,70
  • -0,33%

Pèrdues generalitzades a les borses europees i en l'IBEX 35. El selectiu espanyol ha baixat un 0,83% i ha perdut el nivell dels 9.800 punts (9.769,40), mentre Wall Street registra caigudes més moderades. D'aquesta manera, els descensos de divendres continuen clarament enmig del renéixer de les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina.

Dins de l'IBEX, el valor més baixista ha tornat a ser DIA. La cadena de supermercats ha cedit un 3,23% i no aconsegueix aixecar cap, assetjada pels inversors baixistes i pels problemes econòmics d'Argentina.

Mal dia també per a Iberdrola, que ha baixat un 2,15%, i per al sector elèctric en general: Endesa (-1,13%), Red Eléctrica (-0,84%) i Gas Natural Fenosa (-0,78 %). I comportament negatiu per a la majoria de blue chips: Inditex ha cedit un 1,14%, seguit de BBVA (-0,97%), Santander (-0,64%) i Telefónica (-0,63%). Al Mercat Continu, Prisa ha baixat un 6% després de cancel·lar la venda de la seva filial portuguesa Media Capital.

En positiu, Técnicas Reunidas (+1,25%), Acerinox (+1,23%), Bankinter (+0,73%) i Mapfre (+0,71%) han estat els més rendibles. La resta de les places del Vell Continent han cedit de mitjana un 1%. El protagonista negatiu ha estat Volkswagen, que ha perdut un 3% després de la detenció del president d'Audi per l'escàndol del Dieselgate.

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia lleugerament un 0,05%, fins als 1,1611 dòlars. D'altra banda, la prima de risc d'Espanya torna a relaxar-se i cau a prop del 5%, fins als 86 punts.

BCE I OPEP

La setmana estarà centrada en dos esdeveniments importants. D'una banda, té lloc el fòrum anual del Banc Central Europeu (BCE) a Sintra (Portugal), que aquest any aborda els preus i la fixació de salaris en les economies avançades. Avui destaca la intervenció de Mario Draghi, president del BCE. Dimecres parlarà Jerome Powell, president de la Fed, durant una intervenció titulada 'Política monetària en temps d'incertesa i rigidesa dels mercats laborals'.

L'altre element important d'aquesta setmana serà la reunió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) del proper divendres, 22 de juny. Al mercat s'especula que el càrtel podria posar fi a l'acord de retallar la producció.

"Sembla que hi ha certa resistència a augmentar la producció per part d'algunes nacions més petites de l'OPEP, així com per part de l'Iran, encara que l'Aràbia Saudita i Rússia podrien trobar la forma d'alliberar una mica la producció, encara que només sigui per evitar que un repunt del preu del petroli desencadeni un esclat de destrucció de la demanda", assenyala Michael Hewson, estrateg en cap de CMC Markets a Londres. El petroli Brent cotitza als 74,66 dòlars (+1,6%) i el West Texas avança un 0,2% (65,18 dòlars).

Mentrestant, aquest dilluns també es parla dels problemes d'Angela Merkel, cancellera alemanya, i de la tensió creixent al si del seu partit per la política d'immigració. De moment, la cancellera ha desmentit la convocatòria d'una cimera de la Unió Europea (UE) sobre refugiats. "No hi ha plans per a una cimera extraordinària de la Unió Europea (UE) sobre política de refugiats", ha publicat Steffen Seibert, portaveu de la mandatària, al seu compte oficial de Twitter.

A Espanya, és notícia que el Govern vol emprendre una reforma fiscal per finançar les pensions, però encara no té clar sobre quin sector empresarial carregar-la. No és definitiu que s'apliqui a la banca, com s'ha afirmat des de l'Executiu, sinó que les companyies tecnològiques o els vehicles contaminants podrien ser-ne l'objectiu.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Tot i les caigudes de divendres passat i d'avui la veritat és que aquestes encaixen (de moment) dins dels paràmetres normals. Es diria que aquestes corregeixen/ajusten les importants pujades prèvies des dels mínims de finals de maig. De fet, es pot dir que mentre no tinguem un tancament per sota del suport dels 9.630 punts (buit alcista de la sessió del 4 de juny) no tindrem cap senyal de debilitat dins de l'actual estructura dels preus" , afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Però hem de saber també que mentre no saltem per sobre de la resistència dels 9.985 punts, els màxims de la setmana passada, es van acabar les pujades. De manera que al final tenim l'IBEX encaixat entre el suport dels 9.630 punts i la resistència dels 9.985 punts. I fins que no trenqui per un o altre costat no tindrem cap pista sobre el que pot ser el següent tram en tendència. Seguim vigilants amb Telefónica, ja que és clau que sí o sí respecti el suport dels 7,25 euros, els mínims anuals", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador