• Els dos països volen elevar la producció de petroli gradualment
Bolsas_Rusia_Putin

Els preus del cru cauen aquest divendres. L’'or negre' reacciona al mercat a la intenció de Rússia i Aràbia Saudita, dos dels tres majors productors del món, d'elevar la producció de petroli gradualment. La cita clau: la reunió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) del proper 22 i 23 de juny a Viena (Àustria).

El barril de West Texas, referència als EUA, cau un 2,77% fins als 65,04 dòlars. Per la seva banda, el barril de Brent, referència a Europa, cau un 3,06% fins als 73,62 dòlars.

El barril de Brent es desploma un 3% fins als 73,62 dòlars

El ministre d'energia rus, Alexander Novak, va deixar caure després d'una conversa amb el seu homòleg saudita en Moscou que les dues nacions donen suport "en principi" l'increment gradual de la producció, 18 mesos després d'haver-ho restringit.

"Li donarem suport, però en discutirem els detalls amb la resta de ministres en una setmana", va afirmar Novak. Falih, el ministre d'Energia saudita, va reconèixer que "arribarem a un acord que satisfaci el més important, el mercat". A més, ha reconegut que és "inevitable" que l'OPEP i els seus aliats impulsin la producció del cru gradualment, cosa que es traduirà en un alleujament dels preus per als consumidors.

"L'interruptor per augmentar el subministrament s'ha encès", apunta Olivier Jakob, analista de la consultora Petromatrix. D'altra banda, Greg McKenna d’AxiTrader, afirma que "l'augment serà una mica inferior al milió de barrils diaris".

Aquest dijous, el príncep hereu saudita es va veure les cares amb Vladimir Putin durant la trobada inaugural del Mundial de Rússia. Allà, bin Salman va traslladar al president rus la seva voluntat de seguir cooperant amb el seu país al mercat de l’'or negre'. El cru venia de refer-se parcialment d'un bombardeig a Líbia, que va obligar el país a bloquejar els ports petroliers i reduir la seva producció en 240.000 barrils diaris.

"Per a sorpresa de molts, l'OPEP i Rússia s'han mantingut fidels a les retallades de la producció d’1,8 milions de barrils diaris acordada el 2016. La situació és complexa, amb la producció veneçolana a la baixa per l'agitació econòmica i l'Iran a punt de ser exclòs novament dels mercats mundials per les sancions dels EUA", assevera l'analista Charlie Musson, d'AJ Bell.

Amb tot, Musson reconeix que "els preus del Brent han pujat a prop del 60% des del començament de l’any i les experiències passades suggereixen que el creixement sostingut per sobre del 50% interanual pot acabar llastant alguns sectors relacionats amb la despesa del consumidor, com ara les estacions de petrolíferes".

Donald Trump va publicar dimecres en Twitter que "els preus del petroli són massa alts i l'OPEP els està pujant de nou. No és bo!". Per tant, s'espera que russos i saudites cedeixin elevant la seva producció, pujant així l'oferta i provocant una baixada de preus del cru.

Noticias relacionadas

contador