opep 20170912161032

El petroli arrenca la setmana de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) amb caigudes importants que, en el cas del West Texas són clarament superiors (barril WT: -1,60%. $64,02; barril Brent: -0,41%. $73,03). El Brent se situa en mínims no vistos des de principis de maig mentre que la referència WT marca nivells que no es donaven des del passat 10 d'abril. El temor que el càrtel de grans productors canviï de direcció i decideixi augmentar la producció durant la trobada d'aquest divendres està darrere d'aquestes retallades.

"Els preus del petroli estan baixant a mesura que els mercats energètics comencen a cotitzar la possibilitat que la reunió de divendres de l'OPEP i Rússia suposi canvis en unes retallades de producció que han ajudat a la recuperació dels preus del petroli", apunta Mike van Dulken, expert d'Accendo Markets.

Des de l'obertura de divendres passat, el petroli s'ha deixat un 4% davant les expectatives que concloguin finalment les discussions entre els membres de l'OPEP i Rússia aquest divendres. "Membres i no membres de l'OPEP es reuneixen a Viena des de dijous per iniciar una cimera de tres dies durant la qual les retallades de producció estan a l'agenda", indiquen des d’FxPro. "El mercat espera que es redueixin les retallades de producció, afegeixi més oferta al mercat i que exerceixi una pressió a la baixa sobre els preus", afegeix.

La reunió serà polèmica, ja que s'especula que l'Aràbia Saudita i Rússia donen suport a la proposta d'augmentar la producció en 1,5 milions de barrils per dia per tal de mantenir la quota de mercat, mentre que l'Iran, l'Iraq i Veneçuela estan preparats per bloquejar la proposta davant la possibilitat que es vegin preus més baixos i augmenti la inestabilitat al mercat.

"La possibilitat que durant aquesta reunió les parts optin per incrementar les seves produccions per evitar un major repunt del preu de cru és força elevada", adverteixen els experts de Link Securities al seu informe diari. "El preu del petroli, de moment, s'està veient penalitzat, cosa que està arrossegant rere seu les companyies cotitzades directament i indirectament relacionades amb aquesta matèria primera, com ara les grans petrolieres i les companyies que els donen servei, com les enginyeries i les fabricants de tubs", afegeixen aquests experts. "La reunió de l'OPEP és, sens dubte, una de les principals cites d'aquesta setmana", conclouen.

Noticias relacionadas

contador