opep
Heinz - Peter Bader/ Reuters

L'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) vol que de la seva reunió d'aquest dijous i divendres en surti una decisió contundent que serveixi, si no per a fer pujar el preu del petroli, almenys per frenar les caigudes producte del coronavirus i de l'impacte d'aquestes sobre la demanda. El petroli ja acumula baixades de més del 20% aquest any i no sembla que s'hagi d'aturar, a mesura que s'evidencia el mal que està fent la crisi sanitària mundial a la incipient recuperació econòmica.

Després de l'intent fallit de febrer, que va acabar sense acord, es creu que alguns dels principals membres del grup de grans productors -en particular el més important, l'Aràbia Saudita- estan impulsant una retallada de la producció de fins a 1 milió de barrils per dia. Aquesta xifra és considerablement superior a la retallada de 600.000 barrils proposat el mes passat pel comitè tècnic de l'OPEP i que, en principi, Rússia no va secundar.

L'aliança entre l'Aràbia Saudita i Rússia serà objecte d'un intens escrutini aquesta setmana, encara que s'espera que finalment hi hagi un acord dins del grup conegut com a OPEP + (format per l'OPEP i la resta de grans productors, liderats per Rússia) que inclogui una retallada profunda de la producció i que aconsegueixi estabilitzar els preus.

Johannes Benigni, president de JBC Energy Group, ha assenyalat en declaracions recents a CNBC que el problema de l'aliança saudita-russa és que, mentre que Riab vol uns preus de petroli més alts, Moscou està "perfectament feliç" amb els futurs del petroli entre 50 i 60 dòlars.

"NO ÉS MOMENT DE MESURES TÍMIDES"

Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com, adverteix que "no és moment de mesures tímides", i avança una retallada de producció de l'OPEP+ de 1,2 milions de barrils diaris. Segons aquest expert, aconseguir que Rússia 'pugi al carro' i doni suport a les retallades és important, però existeix la sensació que l'Aràbia Saudita portarà la veu cantant i actuarà pel seu compte si ha de fer-ho.

"Crec que Rússia entrarà en el joc i hi ha una gran probabilitat que l'OPEP superi les expectatives, amb una retallada de 1,2 milions de barrils per dia durant un període curt de temps", apunta Wilson. "A diferència d'anteriors acords de l'OPEP+, existeix la sensació que aquest requereix una acció més agressiva però més limitada en el temps que podria permetre al càrtel i els seus aliats de fer una retallada més profunda, però de cara a un horitzó temporal més limitat", explica. Wilson parla d'un acord a tres mesos. "Rússia sempre es mostra dura al principi, però al final accepta les retallades", afegeix aquest expert.

Nitesh Shah, director d'anàlisi de WisdomTree, també creu que l'OPEP+ aprovarà, no sols aquesta retallada de 600.000 barrils al dia proposat al febrer, sinó un de més profund. La diferència amb el mes passat és que ara disposarà de més dades sobre l'"complicada situació" que fa unes setmanes. Shah també considera que l'Aràbia Saudita s'assegurarà que es compleixin les retallades més profundes. "L'Aràbia Saudita històricament ha assumit retallades voluntàries que van més enllà del que formalment s'ha compromès a fer", precisa.

Amb prop de la meitat de la població de la Xina enfrontant-se a diverses formes de bloqueig pel coronavirus i moltes altres parts del món que s'estan veient afectades, és comprensible que el mercat tingui por que la demanda de petroli caigui amb força enguany, la qual cosa ha portat a aquest enfonsament dels preus de l''or negre' en aquests dos mesos. Els experts reconeixen que obtenir dades clares sobra la quantitat de demanda que ja s'ha vist compromesa és difícil, ja que les dades estan distorsionades per l'Any Nou Lunar. En tot cas, se sap que la forta disminució dels vols, els viatges per carretera i l'activitat de les fàbriques és molt probable que impactin en la demanda de combustible.

Noticias relacionadas

contador