un trader travaille a la bourse de wall street 20230920114348

Wall Street registra més compres aquest divendres després dels guanys moderats de dijous, que van permetre a l'S&P 500 finalitzar la sessió per sobre dels 5.200 punts, en un mercat optimista per la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) baixi els tipus d'interès a la reunió de setembre.

  • 39.855,67
  • -

Al còmput setmanal, i a falta de la sessió actual, els índexs novaiorquesos van camí d'acabar la setmana en verd, amb pujades de l'1,8% per al Dow Jones i avenços de l'1,7% i de l'1,2% per al S&P 500 i el Nasdaq, respectivament.

El refredament del mercat laboral, tal com va mostrar l'informe d'ocupació de l'abril i han certificat les dades d'atur setmanal, reforcen la idea que la Fed baixarà les taxes d'interès de referència aquest any.

"Serà el comportament de la inflació nord-americana i del seu mercat laboral en els propers mesos els factors que determinin la futura actuació de la Fed, encara que seguim apostant que és molt més probable que el proper moviment del banc central nord-americà en matèria de tipus sigui a la baixa en lloc de l'alça", indiquen a Link Securities.

Per això, el mercat roman molt atent a les declaracions dels membres del banc central nord-americà com Michelle W. Bowman, governadora de la junta de la Reserva Federal, Neel Kashkari, president de la Fed de Minneapolis, o Lorie K. Logan, presidenta de la Reserva Federal de Dallas, a la recerca d'alguna pista sobre quins poden ser els propers moviments de l'organisme.

Tot i això, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, adverteix sobre l'escenari d'estaflació, "en què la Reserva Federal no tindrà cap altra opció que mantenir les taxes a nivells més alts durant un període de temps més llarg, resant perquè la febre inflacionària finalment cessi".

"I aquest –l'estanflació– és el principal risc per al repunt de les accions nord-americanes abans de l'actualització de la inflació nord-americana de la setmana que ve", afegeix l'experta.

L'agenda macro d'aquest divendres inclou la publicació de la lectura preliminar del mes de maig de l'índex de sentiment dels consumidors, que s'espera que disminueixi a 76,2 punts des dels 77,2 previs, i servirà perquè els inversors se'n facin una idea més precisa amb quina fortalesa ha començat al segon trimestre l'economia d'aquest país.

"Una lectura molt pitjor del que s'esperava podria 'fer saltar algunes alarmes', ja que implicaria que el consum privat es podria debilitar durant els propers mesos, impactant directament sobre el creixement econòmic, cosa que podria posar en qüestió l''aterratge suau' d'aquesta economia que busca la Fed i que descompten les borses", valoren a Link Securities.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, els resultats també han esdevingut un catalitzador per al mercat. La sòlida temporada de guanys ha servit per reforçar la confiança en les perspectives borsàries.

"Els resultats empresarials estan sent millors del que esperaven els analistes, els quals, en molts casos, estan 'veient-se forçats' a revisar a l'alça les seves expectatives de resultats per al que resta d'exercici. Així, esperem que, una vegada que s'acabi d'aclarir l'escenari de tipus d'interès, sigui l'evolució de les expectatives de resultats el que 'marqui el pas' a les borses occidentals", comenten a Link Securities.

Així mateix, Novavax es dispara més d'un 120% a Wall Street després d'anunciar un acord amb Sanofi per valor de 1.200 milions de dòlars per comercialitzar conjuntament la vacuna contra la covid-19 de la companyia nord-americana i desenvolupar nous sèrums combinats contra la influença i el coronavirus.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 0,56% (79,70 dòlars) i el Brent avança un 0,42% (84,23 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,02% (1,0778 dòlars), i l'unça d'or guanya un 1,58% (2.375 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 4,49% i el bitcoin suma un 0,95% (62.932 dòlars).

Noticias relacionadas

contador