ep wall street senal
Bryan Smith/ZUMA Wire/dpa - Archivo

Després de molts intents, l'S&P 500 ha marcat aquesta setmana nous màxims històrics i els inversors es pregunten què es pot esperar ara d'aquest índex estatunidenc, ara que ha aconseguit esborrar les pèrdues que va patir a causa de la crisi del coronavirus. Els experts ho tenen clar: si es compleix el que diu la història, continuarà pujant durant els pròxims mesos, encara que això no vol dir que no pugui sofrir correccions.

Així ho assegura Han Tan, analista de mercat d'FXTM. "Si mirem enrere, als casos anteriors en què l'índex va trobar el punt d'equilibri després d'un mercat baixista, l'S&P 500 ha sumat històricament un 4,5% més durant els sis mesos següents, i el següent pic va arribar després de pujar un 71% de mitjana", diu aquest expert.

Encara que avisa que no serà un camí de roses. "Això no significa que les accions siguin immunes a noves correccions o a un nou mercat baixista", afirma, i recorda les lliçons que els inversors van aprendre el 1989 i 2007. "Les borses dels EUA van entrar en un altre mercat baixista durant els 12 mesos següents, malgrat haver sortit completament del mercat baixista anterior", recorda Han Tan. Per això assenyala aquest analista que "els guanys addicionals no són una conclusió inevitable".

Malgrat tot, a Goldman Sachs són optimistes pel que fa a aquest índex. Tant és així, que els seus analistes n'han elevat el preu objectiu i creuen que el selectiu estatunidenc pot tancar l'any a 3.600 punts.

Des d'FXTM assenyalen que serà vital per a l'acompliment de l'S&P 500 el que passi amb el nou paquet d'estímuls que estan negociant demòcrates i republicans. Sembla que els demòcrates suavitzaran les seves demandes per intentar reconciliar postures, segons ha assegurat la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, i això podria aplanar el camí i "traduir-se en més guanys a curt termini per a les accions".

Però podria saltar tot pels aires si segueixen intensificant-se encara més les tensions entre els EUA i la Xina, ja que això podria erosionar els guanys del sector tecnològic, que és el que ha tibat el carro després de la pandèmia i ha impulsat Wall Street fins als nivells actuals i a l'S&P 500 a marcar nous màxims.

"LA BORSA POT CONTINUAR PUJANT"

Adam Vettese, analista de mercat d'eToro, creu que l'S&P 500 pot registrar seguit pujant sempre que hi hagi més estímuls. "Mentre el govern dels EUA estigui disposat a obrir l'aixeta dels estímuls si fos necessari, la borsa pot continuar pujant", diu aquest expert. Ara, el que cal plantejar-se és quant de temps durarà.

"Tot i que és impossible de predir amb certesa, el que pot perjudicar el recorregut és una possible segona onada de contagis", afirma aquest analista, que creu, no obstant això, que la borsa estatunidenca compta amb un important suport i catalitzador positiu, que és precisament el paquet d'estímuls. Sempre que els inversors "tinguin la seguretat" que l'Administració Trump i la Reserva Federal faran tot el que puguin "no hi ha raó perquè els preus de les accions no puguin continuar pujant, almenys a curt termini".

El Govern estatunidenc i la Fed han tingut un paper important en aquest rebot dels mercats, diu eToro. "Han donat als inversors la confiança per continuar invertint en la renda variable enlloc de moure's cap a la seguretat que es percep en la liquiditat o els bons". Ara mateix la rendibilitat del deute dels EUA és molt poc atractiva i, si tot segueix igual, això podria animar encara més als inversors a comprar accions.

"Considerant els rendiments ultres baixos dels actius de renda fixa, tots aquests diners al sistema estan trobant la seva llar en actius amb més risc, com són les accions. Quan estigui llest un vaccí per a distribuir-se massivament, això podria ser el senyal perquè més participants del mercat apostin per la borsa, potencialment a costa de tenir actius segurs com l'or", conclouen en FXTM.

Noticias relacionadas

contador