• El principal índex borsari espanyol ha reduït la seva caiguda anual fins al 0,6%
  • La reunió de la Fed de dimecres serà la que centrarà l'atenció del mercat
cbibex35 short1

L'IBEX 35 ha fregat els 10.000 punts durant l'última jornada d'abril, després de pujar un 0,56%, fins als 9.980,60 punts. Un mes durant el qual ha acumulat una revaloració del 3,96%, la qual cosa li ha permès reduir la seva caiguda anual fins al 0,6%.

  • 11.130,50
  • 1,34%

El selectiu espanyol va començar el mes amb una caiguda del 0,5%, fins als 9.549 punts, però el 5 d'abril va registrar la seva major pujada des de l'octubre (+2,39%), la qual cosa li va permetre avançar fins als 9.740 punts. Des de llavors, els seus moviments han estat molt suaus, però a poc a poc ha arribat fins a acariciar la psicològica xifra de 10.000 punts.

Aquest dilluns, durant una jornada sense resultats empresarials i amb reduït volum de negociació, Mediaset (+1,71%) i Inditex (+1,66%) han liderat els guanys a l'IBEX. La matriu de Zara segueix descomptant de manera positiva la depreciació de l'euro enfront del dòlar (-0,45%, fins als 1,2075 dòlars), un factor molt important per al seu compte de resultats.

A més, Arcelor Mittal (+1,3%) també ha contribuït a les pujades, junts amb ACS (+1,21%). Entre els grans valors, Santander ha avançat un 1,07%, seguit d'Iberdrola (+0,72%), BBVA (+0,64%), Telefónica (+0,42%) i Repsol (+0,28%).

A la banda baixa, Viscofan ha estat el fanalet vermell de l'IBEX amb una caiguda del 2,14%. El fabricant d'embolcalls càrnies ha patit després de la rebaixa de la recomanació dels analistes de Berenberg. A més, Cellnex ha caigut un 1,11%, seguit de Grifols (-0,68%) i Acerinox (-0,43%).

OPERACIONS CORPORATIVES

A Europa i Wall Street, els principals mercats també cotitzen amb pujades moderades, en una jornada que ha estat marcada per operacions corporatives destacades a nivell internacional. Al Regne Unit, el sector de la distribució ha estat el gran protagonista.

I és que Sainsbury va pel monopoli de la cistella de la compra al Regne Unit. La segona major cadena de supermercats en sòl britànic, només per darrere de Tesco, es dispara un 18% aquest dilluns al FTSE 100 després de pactar la seva fusió amb Asda (filial britànica de la nord-americana Walmart) i quedar-se amb un major tros de pastís.

A Wall Street, T-Mobile i Sprint van arribar aquest diumenge a un acord de fusió multimilionària per competir amb Verizon i AT&T al sector de telecomunicacions dels EUA.

MACROECONOMIA

Al terreny macro a Europa, només hi destaca la publicació a Alemanya de les vendes al detall de març, que van créixer un 2,6% al març de 2018 en termes nominals respecte al mateix mes de l'exercici passat. L'índex revisat per desviacions estacionals es va accelerar un 1,3%.

Als EUA, s'ha publicat l'índex PCE, que mesura l'evolució de la despesa dels consumidors i és l'indicador que utilitza la Fed per calibrar les seves expectatives d'inflació. El PCE s'ha mantingut pla a l'abril, enfront de la pujada esperada del 0,1%. En taxa interanual, ha repuntat fins al 2%, en línia amb les previsions, a causa de l’efecte comparatiu respecte a l'any anterior.

No obstant això, les principals cites econòmiques de la setmana seran la reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) de dimecres i l'informe d'ocupació d'abril que es publicarà divendres als EUA. Sobre la reunió de la Fed, el mercat no espera massa novetats, ja que anticipa la propera pujada de tipus al mes de juny. I pel que fa a l'ocupació, l'atenció se centrarà en l'evolució dels salaris.

Al mercat de deute, la prima de risc espanyola se situa als 72 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo a deu anys a l’1,28%. Al mercat de matèries primeres, el cru Brent puja un 0,35%, fins als 74,90 dòlars, a prop del seu màxim anual als 75,47 dòlars marcat la setmana passada.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"El de menys de la sessió d'aquest dilluns, i última del mes d'abril, és que toquéssim o no els 10.000 punts (el màxim de la sessió s'ha marcat als 9.995,4 punts). Al cap i a la fi, els 10.000 no són res, no és resistència. Tan sols es tracta d'una xifra rodona, bonica i res més. El realment important com ja vam comentar la setmana passada és que el suport dels 9.800 punts va funcionar", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"De fet, dèiem que mentre els 9.800 no perforessin recorreríem com a escenari més probable un moviment cap a la resistència dels 10.200-10.210 punts, el buit baixista setmanal de principis de febrer. És aquí on tenim una resistència molt interessant. Tancar aquest buit podria acabar sent un abans i un després per al nostre selectiu", afegeix aquest expert.

"La veritat és que si ens fixem en els 'blue chips' de l'índex molts dels pesos pesants han millorat de forma important el seu aspecte. Santander ha aconseguit rebotar al cèntim des del suport dels aproximadament 5,20 euros, on presentava un important buit alcista pendent de ser emplenat", assegura Rodríguez.

"Repsol sembla decidit a atacar de nou l’important resistència dels 16,055 euros (anteriors màxims històrics), Telefónica té el camí lliure fins a la resistència dels 8,60 euros i Inditex pot atacar en qualsevol moment la part alta del lateral de les últimes sis setmanes, als 26,06 euros. Tancar per sobre, el portaria a buscar la zona dels 29 euros", explica aquest expert

"Per tant i com a resum, cal dir que són molts els títols que estan donant interessants senyals de fortalesa, de continuïtat de les alces. I ara, a veure com reacciona l'IBEX davant l’important resistència dels 10.210 punts", conclou.

Noticias relacionadas

contador