• La volatilitat s'ha incrementat als mercats amb motiu de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina
  • El Nikkei ha pujat un 1,8% aquesta matinada
broker660287
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX 35 ha assaltat aquest dijous el nivell dels 9.700 punts, impulsat per les alces generalitzades als principals parquets europeus. El selectiu espanyol s'ha revalorat un 2,39% i s'ha situat al tancament als 9.740 punts, la pujada més gran des de l'octubre.

La guerra comercial ja és aquí i la volatilitat acusada, també. Les borses ens regalen un dia fortes pujades i, al següent, importants caigudes amb l'excusa d'aquesta 'guerra' entre els Estats Units i la Xina. Per ara, els mercats esperen amb guanys el desenllaç final d'aquesta negociació 'a cara de gos' entre les dues potències mundials.

De tornada al selectiu espanyol, pocs han estat els valors que han acabat en vermell la jornada. Tan sols tres: Red Eléctrica (-0,51%), Inmobiliaria Colonial (-0,47%) i Abertis (-0,08%).

En canvi, Arcelor Mittal ha estat el valor més alcista de la sessió, amb una revaloració del 5,40%. L'han seguit Técnicas Reunidas (+4,32%) i la constructora ACS (+4,05%).

TELEFÒNICA I LA RESTA DELS 'BLUE CHIPS'

També han mostrat un bon comportament els 'pesos pesants' (o 'blue chips') de l'IBEX. Precisament la companyia amb major capitalització borsària de l'índex, Banc Santander, ha pujat un 3,73%.

Però si cal destacar alguna de les 'grans' aquest dijous és Telefónica (+2,68%). La companyia presidida per José María Álvarez-Pallete ha comunicat el resultat de la primera fase de la subhasta d'espectre al Regne Unit, en què ha obtingut un total de 80MHz després d'invertir-hi 600 milions d'euros. Telefónica UK (O2) serà adjudicatària de quatre blocs de 10 MHz a la banda de 2,3 GHz i vuit blocs de 5 MHz a la banda de 3,4 GHz.

La companyia s'ha adjudicat el total d'espectre 4G subhastat d'ús immediat, això és 40 MHz a la banda de 2,3 GHz i 40 MHz que s'utilitzaran per al llançament dels serveis 5G (banda de 3,4 GHz). El resultat d'aquesta subhasta al Regne Unit s'esperava amb gran expectació. L'objectiu era aconseguir la màxima amplada de banda i millorar la imatge d'O2 per a la seva futura venda o llançament a borsa.

MERCAT CONTINU

Mentrestant, pel que fa al Mercat Continu, cal destacar que la SOCIMI Hispània ha caigut un 6,27% després que Blackstone hagi llançat una oferta per al 100% de la companyia a 17,40 euros per acció. Ahir la seva cotització va estar suspesa durant l'última part de la sessió.

Alhora, Talgo s'ha disparat un 5,63% després que l'entitat suïssa UBS li hagi atorgat una recomanació de 'compra'. Les seves accions han tancat la sessió amb un preu de 5,44 euros, per sota del preu objectiu que li atorga el consens d'analistes recollit per FactSet (5,63 euros).

ALTRES BORSES

Fora d'Espanya, les principals borses europees han acabat la sessió d'avui amb guanys similars al de l'IBEX 35. El parquet que més s'ha revalorat ha estat l'alemany (el DAX 30 ha pujat més d'un 3%).

Encara que el cert és que la volatilitat ja ha tornat, no ho és menys que s'està mostrant més pronunciada durant les últimes jornades amb motiu de la 'guerra comercial' entre els Estats Units i la Xina. Els futurs de Wall Street auguraven aquest dimecres retallades del 2% i finalment les places van tancar a l'altra banda de l'Atlàntic amb pujades de l'1%.

Aquest dijous, la Borsa de Nova York es revalora a l’entorn de l'1% de mitjana en els seus tres principals índexs al tancament del mercat borsari espanyol.

Per la seva banda, a Àsia ha estat festiu a la Xina i les borses han estat tancades. El Nikkei, per la seva banda, ha finalitzat la jornada amb alces del 1,78%.

'GUERRA COMERCIAL' I MACROECONOMIA

"Les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units segueixen sent el principal tema als mercats. Les borses es van calmar durant aquest dimecres a mesura que canviava el focus dels temors per una guerra comercial a l'esperança per les negociacions (entre la Xina i els Estats Units)", assenyalen els analistes de Danske Bank. "L'escenari en què més creiem és que els Estats Units i la Xina entren en negociacions i les coses es calmen gradualment fins a aconseguir una mena de 'gran negociació'", afegeixen aquests experts. "Si tenim raó, és probable que hàgim vist el pitjor als mercats i que puguem assistir a un alleujament aviat", precisen.

"Ara que la Xina ha anivellat el camp de joc en termes d'aranzels, els mercats seran cautelosos davant possibles represàlies del president Trump, que encara sent que hi ha un gran desequilibri comercial entre les dues potències", adverteix David Madden, analista de CMC Markets al Regne Unit.

Pel que fa al calendari de la jornada, aquest dijous s'han publicat els PMI serveis de març d'Europa. El de la Zona Euro ha quedat en 54,9, per sota de la referència de 55,0 del mes anterior i esperada. Per la seva banda, els preus de producció de la Zona Euro de febrer han pujat més del que s'esperava (un 1,6% enfront de l'1,5% previst). Així mateix, les vendes al detall de la Zona Euro també es van incrementar menys del que s'esperava al febrer (1,8% enfront del 2,1% estimat).

ANÀLISI TÈCNICA

Les "fortes pujades d'aquest dijous" aconsegueixen "carregar-se la resistència que presentava en l'últim màxim decreixent, als 9.657 punts", opina José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "Si bé, és cert que ja tenim un primer senyal de fortalesa no vista en moltes setmanes, convé ser cauts per allò que hem deixat un important buit alcista, per definició suport, als 9.513 punts", afegeix.

"I és que l'experiència ens diu que la gran majoria dels buits (gaps), encara que no tots, se solen omplir (almenys parcialment) durant les següent sessions. Dit això i si ens fixem en els títols del 'vaixell insígnia' del nostre IBEX, Banc Santander, aquest ens ha deixat un petit "doble vall" que podria servir per llançar el títol cap a la important zona de resistència dels 5,55-5,6 euros", explica l'expert. "Referència homòloga als aproximadament 9.940 punts de l'IBEX, que és on trobem la primera de les resistències de veritat", indica també.

"En qualsevol cas", diu Rodríguez, "el realment important és que els tres grans índexs europeus (CAC 40, DAX i Euro Stoxx 50) han rebotat des dels mínims de febrer (o prop d’aquells nivells). El mateix ha passat amb els índexs de Wall Street, que en cap cas han perforat els mínims de febrer i, a més, han respectat també les zones de suport que els confereix la MM200".

"Vull dir amb això que mentre no es perforin els mínims de la setmana passada, hi ha la possibilitat que, a poc a poc, les borses intentin de nou reestructurar-se a l'alça a mitjà termini", conclou l'analista.

Noticias relacionadas

contador