ana botín presidenta banco santander

"El nostre món no tornarà a ser com abans del coronavirus". Aquesta és la predicció que ha llançat Ana Botín, la presidenta de Banc Santander, en una columna d'opinió que publica aquest dimarts Financial Times, en la qual aprofita per demanar "solidaritat" a la Unió Europea per poder afrontar les conseqüències econòmiques de la pandèmia. "Si no són els coronabons, la UE hauria de plantejar un mecanisme de finançament comú" per lluitar contra el Covid-19. I és que, avisa, la situació d'alguns països, com Espanya o Itàlia, és molt delicada i requereix l'ajuda d'altres amb "més marge".

Sobretot perquè, com explica Botí, els espanyols "poden no acceptar una medicina tan dura de nou". Es refereix al que va passar després de la crisi financera de 2008. "Necessitem un nou pla de finançament, basat en la idea que hi estem ficats tots junts en això", insisteix la banquera, que creu que aquesta és la "prova més gran" a la qual s'ha enfrontat la UE fins ara.

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta del seu gabinet no renuncien als coronabons i continuen demanant que el club comunitari ajudi amb el deute que es generarà per la lluita contra el coronavirus, que es mutualitzi. És una idea que defensa Espanya, però també altres països com França, Itàlia, Irlanda, Portugal o Bèlgica. Però s'ha trobat amb un mur important, que representen Alemanya i Holanda, que insisteixen que el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) és suficient per a fer front a les dificultats que puguin sorgir.

L'opinió de Botín sobre aquest tema és clara: "Amb massa freqüència, l'interès nacional ha triomfat sobre la necessitat d'una acció a nivell europeu. Els estats nacionals han deixat d'exercir les seves posicions tradicionals, exposant les errades polítiques de tot el continent". I això és un problema, sobretot ara que la UE "s'enfronta a un dels seus majors desafiaments econòmics i polítics ".

"Molts a Europa semblen haver oblidat un principi bàsic sobre el qual el bloc ha crescut i prosperat. Durant més de sis dècades, la sensació compartida que som més forts quan actuem tots junts ha contribuït a l'avanç de la pau, la reconciliació, la democràcia i els drets humans. Els nostres assoliments es basen en aquest principi", remarca Botín, que alerta que "com més temps duri el bloqueig, més creixerà la grandària del 'finançament pont' necessària" per sortir d'aquesta crisi.

Per això demana als ministres de finances de la UE, que es reuneixen aquest dimarts en el marc de l'Eurogrup, que acordin un pla comú. "Si no s'actua conjuntament ara, és molt possible que se soscavi la fe del públic en aquest enfocament i, amb això, en tot el que s'ha aconseguit", afirma la presidenta de Santander, que presumeix que les entitats financeres volen ajudar les empreses a superar aquests temps tan durs i per per això han "conservat el capital", precisament per a "xocs sistèmics com aquest". El problema, diu, és que "els bancs no poden fer-ho sols".

ESTEM FICATS TOTS JUNTS EN AIXÒ

Segons la banquera, "necessitem un nou pla per a tota la UE, basat en un concepte simple: hi estem ficats tots junts. Tots som una Europa", perquè "en moments com aquest, els països amb les espatlles més amples haurien de portar més càrrega". "Hem d'assegurar-nos que els diners arribin a les persones i les empreses que el necessiten d'una manera senzilla, directa i ràpida. Aquest és l'imperatiu", defensa Botín, i assenyala que Brussel·les "hauria d'intervenir" per fer que sigui possible a tots els països, i no sols en aquells que tinguin capacitat per oferir mesures de gran abast.

Segons el seu punt de vista, a la UE "necessitem pensar ràpid i pensar en gran". "La prova és molt senzilla: creuen tots els estats membre que hi estem ficats tots junts en això? Jo crec en Europa i vull que la UE prosperi quan aquesta crisi hagi passat. Així que espero que la resposta sigui 'sí'. Però el rellotge està corrent", conclou Botín.

Noticias relacionadas

contador