ep la bolsa de madrid espana a 28 de diciembre de 2020 el ibex 35 experimentaba un ascenso del 038
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX s'ha desinflat després d'arribar a pujar més d'un 1% i superar els màxims de l'any, situats als 8.439 punts. El selectiu ha acabat la sessió en vermell, però ha aconseguit salvar els 8.300 punts (-0,32%. 8.329) malgrat que ha estat per sota d'aquest nivell en diverses ocasions. Dins de l'índex han seguit destacant les fortes alces en els valors del sector turístic (IAG, Meliá...) i en els bancs (Santander, BBVA...). A la banda negativa estan totes les energètiques, en un dia durant la qual la Justícia europea es pronunciarà sobre l'Impost sobre el Valor de la producció d'energia elèctrica (IVPEE).

  • 11.154,60
  • 1,56%

Els inversors no han perdut de vista avui els PMI del sector serveis de febrer. Al Japó ha quedat en 46,3 enfront del 46,1 previ. A la Xina s'alenteix fins a 51,5 des de 52, encara que segueix per sobre del nivell de 50 que marca la diferència entre expansió i contracció. A Espanya ha pujat des de 41,7 a 43,7. Ramón Forcada, director d'anàlisi de Bankinter, remarca que aquesta segueix sent "una xifra molt dolenta".

Amb tot, les borses europees avancen posicions a l'equador de la setmana. A Àsia la jornada ha estat clarament positiva. A Austràlia s'ha publicat el PIB trimestral, amb un creixement del 3,1% durant el quart trimestre del l'any passat, tot i que va caure un 1,1% en taxa anual. El resultat, millor del que s'esperava, es va veure afavorit per la demanda dels consumidors i la despesa pública, segons els analistes.

"L'enquesta Caixin sobre els serveis xinesos de febrer va ser de 51,5, el ritme d'expansió més lent en 10 mesos. Els economistes esperaven 51,6; la lectura anterior va ser de 52. Això suggereix que el repunt de la Xina després de l'emergència sanitària s'està refredant. La recuperació d'Austràlia va vent en popa, ja que l'economia va créixer un 3,1% durant el quart trimestre, xifra que suposa un lleuger descens respecte al creixement del 3,3% registrat en l'anterior actualització trimestral" , remarca David Madden, analista de CMC Markets.

ATENTS AL PETROLI

El grup de grans productors de petroli (OPEP+) sembla que finalment optaran per no incrementar la producció i això està provocant pujades de més de l'1% en el cru. Segons Reuters, està considerant prorrogar les retallades de producció de març a abril en lloc de dur a terme aquest increment inicialment previst, a causa de les persistents preocupacions per la Covid.

Recordem que els membres de l'OPEP+ es reuneixen aquest dijous.

El Brent cotitza a aquestes hores de dimecres als 63,97 dòlars (+2,03%) i el West Texas, als 60,93 dòlars (+1,97%).

VACUNES PER ALS ADULTS AL MAIG

El president nord-americà, Joe Biden, va prometre aquest dimarts que els Estats Units disposarà de suficients vacunes contra la Covid-19 per a tots els adults del país abans de finals de maig, dos mesos abans del que es calculava fins ara.

Aquesta nova promesa la va fer després d'anunciar un acord perquè Merck contribueixi a la fabricació de la vacuna de Johnson & Johnson, autoritzada aquest cap de setmana i la tercera disponible als Estats Units.

Pel que fa a la resta, avui els inversors estaran pendents de la decisió de la justícia europea sobre l'Impost sobre el Valor de la Producció d'Energia Elèctrica (IVPEE). Després de dos anys, finalment la justícia europea posarà punt i final a aquesta gran incògnita que pot afectar directament tots els espanyols i que posa en joc uns 15.000 milions d'euros.

A més, des del punt de vista macro, atents també a l'informe d'ocupació de la consultora ADP, avantsala de l'informe d'ocupació de febrer que es coneixerà als EUA aquest divendres.

Al Regne Unit, el ministre de Finances, Rishi Sunak, presentarà els pressupostos. Sunak va declarar a la BBC durant el cap de setmana que el seu pressupost "proporcionarà suport", però ha advertit que el "cop a l'economia" no té una solució ràpida.

ALTRES MERCATS: ULL AL BITCOIN

L'euro cotitza ara als 1,2079 dòlars. L'or cau un 0,56%, fins als 1.723 dòlars, i la plata, un 0,7%, fins als 26,67 dòlars.

El bitcoin puja més d'un 9%, fins als 51.669 dòlars, i l'ethereum, un 9,8%, fins als 1.609 dòlars.

Noticias relacionadas

contador