ep archivo - electricidad energia cables torres electricas corriente
EUROPA PRESS - Archivo

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) publica aquest dimecres la seva sentència sobre l'impost a la generació elèctrica que s'aplica a Espanya, l'anomenat Impost sobre el Valor de la Producció d'Energia Elèctrica (IVPEE), que grava amb un 7 % la producció d'electricitat.

Aquest cas va arribar a la justícia europea a través d'una consulta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per una denúncia de la companyia Promocions Oliva Park.

Aquest impost està vigent des de l'any 2012 i va ser creat pel govern de Mariano Rajoy per reduir el dèficit elèctric generat per les primes a les renovables. Des de llavors, ha recaptat una mica més de 10.000 milions d'euros. L'impost es va fer per intentar tapar l'enorme forat creat a sistema elèctric, l'arxiconegut dèficit de tarifa, el deute del qual arribava als 30.000 milions d'euros aproximadament.

El 2018, l'actual vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va decidir suspendre durant sis mesos l'aplicació d'aquest impost per rebaixar la factura en un moment en que el seu cost era molt elevat.

Abans que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana traslladés la seva consulta al TJUE, aquest impost va ser validat a Espanya pel Tribunal Constitucional i pel Tribunal Suprem.

contador