trumpcbiran1

Donald Trump abandonarà el Despatx Oval el 20 de gener amb el dubtós honor d'haver estat l'únic president de la història dels EUA sotmès a un judici polític dues vegades. A diferència del primer 'impeachment' de febrer, el procés iniciat després de l'assalt al Capitoli per part dels seguidors del republicà ja no té com a objectiu la seva destitució, sinó que posa a la vista les eleccions de 2024.

L'objectiu dels demòcrates, ara, no és que abandoni la presidència, cosa que farà de totes maneres, sinó que quedi inhabilitat per tornar a ocupar càrrecs públics o a presentar-se a les pròximes eleccions, que se celebraran d'aquí a menys de quatre anys. L'article d'impugnació que els Demòcrates de la Cambra de Representants que es vota aquest dimecres ho posa de manifest en declarar que "el procés garanteix la impugnació i el judici, la destitució del càrrec i la desqualificació per ocupar i gaudir de qualsevol càrrec d'honor, confiança o benefici sota els Estats Units".

La Constitució nord-americana reflecteix explícitament que el Senat podria evitar que Trump, si és condemnat, torni a la vida pública. Seria una dramàtica reprimenda per a l'home que ha dominat la política nord-americana durant més de cinc anys, ha reformat el Partit Republicà i ha reflexionat obertament sobre la possibilitat de presentar-se de nou a la presidència el 2024.

Però per a això, han de sortir-li els números al Partit Demòcrata. La cambra alta del Congrés quedarà en mans del partit del president electe, Joe Biden, però igualment necessitarien el suport de 17 senadors republicans per aconseguir els dos terços del Senat necessaris per destituir el president i tancar-lo a la presó, requisit imprescindible perquè se'l veti en el futur.

En el judici polític anterior, només el senador republicà Mitt Romney va recolzar la destitució de Trump. No obstant això, ara altres tres senadors han mostrat en públic una postura favorable a la destitució. La primera va ser la senadora per Alaska Lisa Murkowski que va demanar fins i tot que Trump deixés el Partit Republicà o, si no, ho faria ella.

El senador per Pennsilvània, Pat Toomey, assegurava en una entrevista que Trump ha comès actes que podrien ser subjectes d''impeachment', una opinió que també ha estat recolzada pel senador per Nebraska, Ben Sasse, encara que cap dels dos ha assegurat que en cas que es presentés votaria a favor.

Per la seva banda, altres moderats del Partit Republicà han enviat una carta a Biden perquè convenci Pelosi que retiri l''impeachment' per evitar que la tensió amb els partidaris de Trump escali encara més. Divendres passat, el líder de la minoria republicana a la cambra baixa, Kevin McCarthy, va assegurar que també trucaria a Biden per intentar convèncer-lo d'aquest aspecte.

Encara que Biden va estar reunit amb Pelosi i amb el líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer, l'equip de transició del president electe no s'ha pronunciat sobre si tractar el procés de destitució de Trump i, en públic, Biden només ha dit que és un tema que tracta el Congrés i no ell.

RETARDS EN ELS ESTÍMULS DE BIDEN

El president electe ha declarat que "Trump ja no hauria d'ocupar el càrrec, tot i que va establir que la seva agenda legislativa és prioritària", recorden els analistes de Monex Europe. Biden planeja proposar un paquet multimilionari d'estímuls com a part del seu programa de recuperació econòmica, comptant amb el suport majoritari dels demòcrates al Senat després d'unes eleccions parlamentàries decisives a l'Estat de Geòrgia la setmana passada i l''impeachment' podria desbaratar el seu calendari.

"Aquestes promeses mantenen els mercats borsaris operant en positiu mentre els rendiments dels bons del Tresor a llarg termini es disparen i el dòlar també se'n beneficia", prossegueixen aquests experts. "No obstant això, els plans d'estímuls podrien quedar temporalment endarrerits pels debats de l''impeachment' al Senat".

Els analistes insisteixen que aquesta derivada del judici polític, sumada al perill de noves protestes violentes per part dels favorables a Trump presenten un potencial que afectarà els mercats durant els propers dies. De moment, Trump ha aprovat la declaració de l'estat d'emergència per a Washington DC, de cara a la presa de possessió de Biden.

Noticias relacionadas

contador