bolsa-ibex-35-mercados
Europa Press
11.105,50
  • 55,40
  • 0,50%

L'IBEX 35 ha caigut un 0,72% i ha perdut per la mínima els 9.400 punts, després de tancar als 9.399,1 enters. El selectiu espanyol s'enfonsa cap a la zona de mínims anuals després de completar un nefast mes d'agost, durant el qual ha perdut a prop d'un 5% (4,77%). La crisi turca, que ha assetjat BBVA, la garrotada dels analistes a alguns dels seus principals valors, com Inditex, i, ara, l'hecatombe a l'Argentina han estat massa factors negatius per a l'índex.

Va ser la caiguda del peso argentí la cirereta del pastís que va arrossegar l'índex de referència nacional per sota dels 9.500 punts, nivells on segueix aquest divendres. Aquest divendres, les pèrdues han estat generalitzades, encara que almenys els dos grans bancs, BBVA (-0,2%) i Santander (+0,14%), s'han salvat de l’incendi. Malgrat que les dues entitats cotitzen a zona de mínims anuals després de registrar forts descensos durant les passades sessions.

Dijous, el banc de Francisco González i el gegant tèxtil van perllongar el seu patiment en borsa després que la moneda llatinoamericana va assolir un mínim històric per sobre dels 41,00 pesos per dòlar, nivell que va retallar al tancament fins als 37,90 pesos, després d'un augment de tipus de 15 punts percentuals, fins al 60%.

Aquest divendres, les vendes s'han centrat en DIA (-4,8%), també molt exposada al país sud-americà. A més, Acerinox ha caigut un 3,02%, seguit de Mediaset Espanya (-2,33%). Per la seva banda, Telefónica (-1,69%), que també compta amb interessos a l'Argentina, ha perdut el nivell psicològic dels 7 euros per acció després de tocar mínims de dos anys.

Al Mercat Continu, Abengoa ha tornat a liderar els descensos després de caure un 11%, seguit per Solaria (-8%), Codere (-6,9%) i Prosegur (-5,8%), llastada també per la seva exposició a l'Argentina.

Les borses europees també han sucumbit als problemes de les economies emergents i a les tensions comercials que tornen a sorgir entre la Xina i els EUA. El CAC 40 francès ha perdut un 1,3%, mentre el DAX 30 alemany i l'FTSE 100 britànic s'han deixat un 1%. Per la seva banda, Wall Street no s'immuta i cotitza amb signe mixt, després dels màxims històrics de l'S&P 500 i el Nasdaq de dimecres passat.

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,56% en l'encreuament contra el dòlar, fins als 1,1605. Pel que fa a les matèries primeres, el petroli Brent cau un 0,5%, fins als 77,37 dòlars, mentre l'unça d'or avança un 0,18%, fins als 1.207 dòlars. Finalment, la prima de risc d'Espanya cau lleugerament un 0,35%, fins als 115,90 punts.

La XINA I ELS EUA TORNEN AL SEU GUERRA COMERCIAL

Les caigudes en les monedes emergents es van veure exacerbades per l'anunci del president dels EUA, Donald Trump, que planeja imposar nous aranzels a les exportacions xineses per valor de 200.000 milions de dòlars tan aviat com la setmana que ve. A més, ha amenaçat amb sortir de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) si no es tracta millor els Estats Units.

Al pla macroeconòmic, al Japó s'ha donat a conèixer la producció industrial del setè mes de l'any i a la Xina, els PMI compost, serveis i manufacturer han deixat bon gust de boca, ja que han superat les expectatives en el mes d'agost.

A més, França ha publicat la seva dada d'IPC del mes d'agost que s'ha situat al 0,5% mensual, tal com preveien els analistes. D'altra banda, l'IPC anual ha estat del 2,5%, també en línia amb el previst i una dècima per sota del mes anterior.

Mentrestant, Alemanya ha publicat les vendes al detall del mes de juliol, que han caigut un 0,4% respecte al juny i han pujat un 0,8% respecte al mes anterior. La dada mensual ha estat per sota de les previsions dels analistes.

D'altra banda, la taxa d'inflació interanual de l'Eurozona s'ha situat l'agost al 2%, una dècima menys que el mes anterior, com a conseqüència del menor alça del preu de l'energia i dels aliments frescos, segons la dada preliminar publicada per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Tanquem la setmana amb una caiguda acumulada durant el període propera al 2%. Però el pitjor no és això, sinó el fet que ho fem molt a prop dels mínims anuals, del suport dels 9.327 punts. I ho fem amb la gran majoria dels 'blue chips' tocats", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Santander ha marcat un nou mínim anual i se situa a nivells de preu de desembre de 2016. BBVA no ha arribat, encara que per molt poc, a marcar un nou mínim anual. Però acumula una caiguda del 29% des dels màxims anuals. Inditex segueix sense ser capaç de redreçar el rumb, però el que pitjor ho està fent durant els últims dies és Telefónica, que ha marcat preus per sota dels set euros i, rebots a part, no presenta ja cap suport fins als mínims de 2016, el del Brexit, als 6,66 euros", afegeix aquest expert.

"En acabar perforant els mínims anuals se'ns obre la porta al fet que aquest continua corregint cap a la zona dels 9.000 punts (buit alcista de la sessió del 8 de desembre de 2016) sense descartar, fins i tot, la zona dels 8.700 punts, per on passaria una potencial recta directriu alcista que uneix els mínims creixents de 2012 i de 2016", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador