ep european cent
Dirk Claus/European Central Bank / DPA - Archivo

El ien ha escalat a un màxim de tres anys enfront de l'euro i a una fita de set setmanes davant el dòlar el dimecres, després de la decisió judicial alemanya que ha sembrat dubtes sobre el programa de compres del Banc Central Europeu (BCE) i ha posat en quarantena la participació del Bundesbank al programa d'estímuls de l'Eurozona. Els inversors han deixat notar la seva preocupació venent euros contra el dòlar, però sobretot contra el ien.

La moneda comunitària ha seguit sota pressió contra el 'bitllet verd', relliscant fins a gairebé 1,08 dòlars després de les caigudes del dimarts. Però el pitjor daltabaix s'ha vist amb la divisa nipona, amb una visita a 115,09 iens per euro. La moneda japonesa també ha rebut impuls contra el seu rival dels EUA fins a 106,22 iens, preus de finals de març. Això sí, la divisa ha mostrat escassa reacció als PMI de serveis dels països de l'euro.

L'economia de la zona euro ha registrat una nova caiguda rècord de l'activitat a l'abril, com a reflex de la pandèmia, que va continuar tenint un impacte sever en el sector privat. A causa de la prolongació de les restriccions imposades sobre les activitats econòmiques no essencials a la regió, la contracció severa i sense precedents de l'activitat total es va repetir a nivell sectorial. Tant la producció del sector manufacturer com l'activitat del sector serveis van registrar caigudes rècord a l'abril i les empreses de serveis van tornar a registrar la contracció més forta.

Quant al BCE, se n'espera que pugui justificar les compres de bons, de manera que és poc probable que la decisió judicial alemanya descarrili el programa d'estímuls de la zona euro. Però la incertesa és justificada, donada la resposta vacil·lant d'Europa davant el coronavirus, que soscava el projecte de la zona euro i l'euro mateix.

En aquest sentit, Bank of America Merrill Lynch, espera que l'euro es devaluï encara més enmig d'una perspectiva global més feble, una recessió de la zona euro més severa del que uns altres esperen, una resposta de política macro de la zona euro més mal articulada i preus baixos del petroli. El fet que els especuladors s'hagin col·locat llargs l'euro també soscava els seus nivells actuals, va dir.

"Esperem que l'euro/dòlar s'afebleixi durant els pròxims mesos", ha assenyalat el banc nord-americà i ha afegit que preveu que la moneda única cotitzarà de cara els pròxims mesos entre 1,02 i 1,05 dòlars "amb riscos a la baixa".

Noticias relacionadas

contador