• També alerta sobre el perill de mantenir baix el preu del diner massa temps
  • La inflació interanual s'ha situat a l'1,6% i els inicis d'habitatges pugen amb força
wall-street-sort-sa-loupe-pour-y-voir-plus-clair

Pujades moderades a Wall Street després del discurs de Janet Yellen, la presidenta de la Reserva Federal (Fed), davant el Comitè Econòmic del Congrés. En la seva primera intervenció pública després del triomf de Donald Trump en les eleccions presidencials, la banquera central ha reiterat que una pujada de tipus es produirà "relativament aviat".

  • 38.239,66
  • -
  • 17.718,30
  • 1,65%
  • 5.533,90
  • -

Yellen ha reiterat que les condicions per a una pujada de tipus als EUA s'han enfortit, al mateix temps que ha mostrat la seva confiança en què l'economia seguirà creixent de forma moderada i que la inflació pujarà fins al 2% en els dos propers anys. La banquera central també ha advertit sobre el perill de retardar massa la pujada de tipus d'interès, encara que ha afegit que el procés de pujada dels interessos es realitzarà "de manera molt gradual". La conclusió és que ha tornat a preparar el camí per una pujada de tipus per part de la Fed el pròxim 14 de desembre.

Totes les mirades estan posades en el que pugui dir o no dir la presidenta del banc central en el torn de preguntes davant els congressistes, ja que el seu futur al capdavant de l'organisme ha estat posat en dubte després del triomf del polèmic milionari.

Però a més, Yellen serà preguntada per les polítiques del nou president, com el seu objectiu d'augmentar la despesa en infraestructures i impulsar mesures fiscals per baixar els impostos a empreses i ciutadans. Aquestes polítiques han fet preveure als inversors i al mercat en general un augment de les expectatives d'inflació a mitjà i llarg termini, que han provocat un repunt en la rendibilitat del deute públic americana, al mateix temps que han augmentat les previsions d'una política monetària més dura per part de la Fed per contenir la inflació.

Yellen ha de fer front als dubtes sobre el seu futur al capdavant de la Fed, ja que molts analistes donen per fet que no continuarà a partir de 2018

Per si això fos poc, Yellen ha de fer front als dubtes sobre el seu futur al capdavant de la Fed, ja que molts analistes donen per descomptat que no continuarà al capdavant del banc central quan expiri el seu primer mandat, al febrer de 2018. Encara que no s'espera que la banquera central es pronunciï sobre aquest tema, molts experts assenyalen que la seva etapa com a presidenta de la Fed acabarà en 2018, per la qual cosa amb prou feines conviurà un any amb Trump com a president, ja que la seva presa de possessió es produirà el 20 de gener del proper any.

A nivell econòmic, l'índex de preus al consum (IPC) dels Estats Units (EUA) s'ha incrementat una desena a l'octubre, amb el que la inflació interanual ha quedat en l'1,6%, en línia amb la dada estimada pel mercat, segons assenyala aquest dijous el Departament de Treball, degut principalment a la pujada de preu de la gasolina. A més, els inicis d'habitatges han repuntat molt més del que s'esperava, la qual cosa beneficia a les empreses constructores.

En l'escenari empresarial, Wal-Mart, la major cadena de supermercats del món, cau un 3% al Dow Jones després de publicar els seus resultats. I Applied Materials i Gap presentaran els seus comptes després del tancament de mercat.

Al mercat de petroli, el cru West Texas (WTI) rebota un 2%, fins a 46,50 dòlars. I al mercat de divises, l'euro puja un 0,03%, fins a 1,0693 dòlars, encara que molts analistes veuen a l'encreuament en nivells d'1,05 dòlars en les properes setmanes. Fins i tot alguns inversors anticipen la paritat euro/dòlar el 2017. Per la seva part, la rendibilitat del bo a 10 anys repunta fins al 2,256%.

D'altra banda, el famós empresari i inversor nord-americà, Carl Icahn, ha advertit que el ral·li que han experimentat els mercats després del triomf de Donald Trump pot ser "exagerat". Icahn fa aquest advertiment malgrat ser partidari de Donald Trump i haver-se declarat feliç pel seu triomf. En la setmana dels comicis americans va ser notícia perquè va abandonar la celebració republicana a la meitat de la nit electoral per invertir 1.000 milions de dòlars en accions en Wall Street.

Finalment, a nivell tècnic, amb els guanys de les últimes jornades, el S&P 500 i el Nasdaq han reduït la divergència a la baixa amb el Dow Jones des que Trump va guanyar les eleccions. No obstant això, cap d'aquests índexs ha aconseguit marcar màxims històrics, per la qual cosa encara es manté aquesta divergència a la baixa entre el Dow Jones i els altres dos grans índexs de Wall Street. "Agrairem que el S&P 500 i l'índex tecnològic siguin els següents a atrevir-se són els màxims històrics que van marcar aquest estiu", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

contador