ibex-35 0
Wikimedia Commons
11.075,40
  • 185,20
  • 1,70%

L'IBEX 35 ha perdut els 9.500 punts (-0,2%; 9.493,60 punts) llastrat per les noves turbulències financeres que arriben des de l'Argentina. La preocupació sobre el país sud-americà ha reaparegut després de la dimissió del governador del Banc Central de l'Argentina, que ha provocat un nou enfonsament del peso.

Luis Caputo ha renunciat al seu càrrec per motius personals, segons ha comunicat la mateixa entitat. Caputo, exministre de Finances, estava al càrrec només des de juny i és el segon governador que hi renuncia aquest any. Un mal escenari per al Govern de Maurici Macri, que no aconsegueix redreçar el rumb de la malmesa economia argentina.

Al nostre país, una de les notícies més destacades d'aquest dimarts és que el Banc d'Espanya ha retallat les seves previsions per a l'economia fins al 2020. L'organisme preveu ara que el PIB creixi un 2,6% aquest any, una dècima menys, i es desacceleri al 2,2% el 2019 (dues dècimes menys) i al 2% el 2020 (una dècima menys).

Així mateix, el Banc d'Espanya estima que aquest any el dèficit públic podria situar-se al 2,8%, una dècima per sobre de l'objectiu del Govern i de les projeccions de juny, atès que preveu que la desacceleració de l'activitat en el tram final de l'any tingui un cert impacte en la recaptació tributària. El 2019 el dèficit disminuiria al 2,5% i al 2,2% el 2020, en tots dos casos per sobre dels escenaris que maneja el Govern.

EMPRESES

Al panorama empresarial, Amadeus (+2,67%) ha liderat les pujades a l'IBEX, encara que l'autèntic suport per l'índex segueix sent Repsol (+1,49%). El petroli Brent avança un 1,1%, fins als 82,14 dòlars, i marca màxims dels últims quatre anys.

El cru segueix rebotant impulsat per les últimes decisions de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) de no augmentar la seva producció i davant l’imminent entrada en vigor de les sancions dels EUA sobre l'Iran, que afectaran a la seva producció.

"En descartar qualsevol augment de la producció, el líder de l'OPEP -l'Aràbia Saudita- i el seu major soci productor de petroli fora de l'OPEP -Rússia- estan proporcionant un sòlid suport al preu del petroli, cosa que podria ajudar a la seva tendència alcista durant les pròximes setmanes", indiquen des de London Capital Group.

A més d'Amadeus i Repsol, Arcelor Mittal (+1,5%), Bankinter (+1,44%) i CaixaBank (+1,05%) han estat els valors més rendibles de l'IBEX. Després del tancament de mercat, Bankinter ha confirmat la compra del negoci bancari d'EVO Banc a Espanya i de la seva filial irlandesa.

Tot i que el vermell ha predominat en l'índex. Siemens Gamesa (-4,78%) ha liderat les vendes, seguit d'IAG (-3,68%) i DIA (-3,1%). Entre els grans valors, Inditex ha baixat un 1,27%, seguit d'Iberdrola (-0,88%) i Telefónica (-0,73%).

A més, també després del toc de campanya, Banc Santander (-0,06%) ha anunciat canvis importants a la seva cúpula directiva. El conseller delegat passa a ser Andrea Orcel, banquer de confiança d'Emilio Botín; i l'actual CEO, José Antonio Álvarez, ha estat nomenat vicepresident de l'entitat i de Santander Espanya, per omplir el buit deixat per la marxa de Rodrigo Echenique.

ALTRES FACTORS DESTACATS

A més, els inversors continuen molt pendents de les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina i l'arrencada de la reunió de la Reserva Federal (el banc central anunciarà demà, previsiblement, una nova pujada de tipus).

"Els mercats s'estan esforçant en ignorar les implicacions d'una escalada comercial a nivell mundial i el seu impacte en el creixement, però això s'està fent més difícil cada dia amb cada nova ronda d'aranzels i, de forma lenta però segura, afectarà la confiança dels inversors", adverteix Jasper Lawler, analista de London Capital Group.

"La renda variable també està pendent de la pujada de tipus de la Fed prevista per aquest dimecres. El 92% del consens aposta per un moviment en aquest sentit", afegeix aquest expert. Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,18% enfront del dòlar, fins als 1,1770. Finalment, al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins a l’1,54%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

L'IBEX continua amb la correcció després d'atacar la resistència dels 9.671 punts divendres passat. "Estarem molt pendents del final de la correcció. Si no és molt profunda, és molt probable que vegem un nou atac al nivell dels 9.671 punts. Si aconsegueix superar aquest nivell de preus, podem veure un atac al nivell dels 9.900 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

Noticias relacionadas

contador