cbbancoargentina short1

El peso argentí es desploma més d'un 4% respecte al dòlar després que el governador del banc central d'Argentina, Luis Caputo, hagi renunciat al seu càrrec per motius personals, segons ha comunicat la mateixa entitat. Caputo, exministre de Finances, estava al càrrec només des de juny i és el segon governador que hi renuncia aquest any.

La moneda acumula una caiguda proper al 50% l'any davant de la nord-americana. En aquests moments, cotitza a l'entorn dels 39 pesos per dòlar. També cedeix gairebé un 4% respecte al'euro, a l'entorn dels 45,6 pesos.

Poc després d’anunciar-se la dimissió, el banc central argentí ha designat el viceministre d'Hisenda Guido Sandleris com el seu substitut, segons informa l'agència Reuters.

"Aquesta renúncia es deu a motius personals, amb la convicció que un nou acord amb el Fons Monetari Internacional restablirà la confiança en la situació fiscal, financera, monetària i canviària", recull el comunicat de l'organisme. Juntament amb la caiguda del peso argentí, el país combat també l'elevada inflació, que s'estima que tancarà l'any a prop del 45%.

Segons l'opinió de Paul Greer, gestor de fons de Fidelity International, la dimissió de Caputo "únicament augmentarà els dubtes dels inversors sobre la veritable raó de la seva partida". "Una altra pregunta clau serà quin règim de tipus de canvi sol·licitarà l'FMI en el programa renovat, i si permetrà que el banc central argentí continuï esgotant les seves reserves internacionals per donar suport al peso", adverteix. Finalment, destaca les possibles conseqüències polítiques de la recessió al país, especialment després de la forta caiguda de popularitat del president Maurici Macri. "Això seguirà sent una incertesa clau per als inversors fins a les eleccions presidencials d'octubre de 2019", opina Greer, al que s'afegeix la vaga general d'aquest dimarts i el "creixent desocupació".

La dimissió de Caputo arriba en plenes negociacions amb l'FMI per rebre un crèdit de 50.000 milions de dòlars. La directora de l'FMI, Christine Lagarde, va declarar el mes passat que l'entitat treballarà amb el país sud-americà per enfortir el seu programa financer davant condicions de mercat més adverses del que s'esperava. "He instruït el personal de l'FMI perquè treballi amb les autoritats argentines per tal d'enfortir l'acord recolzat pel Fons i reexaminar el cronograma del programa financer", va afirmar Lagarde.

El ministre d'Hisenda argentí, Nicolás Dujovne, va assegurar l'agost que els desemborsaments de l'FMI ajudaran a reduir la incertesa sobre la capacitat d'Argentina de complir les seves obligacions i va afirmar que el banc central actuaria "decididament" per reduir la volatilitat del mercat local. "L'augment que esperem en els desemborsaments (l'FMI) va a ser tal per aclarir definitivament qualsevol dubte que pugui persistir sobre la capacitat d'Argentina de complir amb el seu programa financer", ha assenyalat Dujovne.

El fins ara governador feia assumit el càrrec el passat 14 de juny després de la renúncia del seu antecessor, Federico Sturznegger, i que el Govern unifiqués el Ministeri de Finances, del qual era titular, amb el d'Hisenda, segons informa l'agència EFE.

Noticias relacionadas

contador