cbpetroleo4 short1

El petroli puja amb força aquest dilluns (barril Brent: +2,01%, 80,38 dòlars. Barril West Texas: +l'1,67%. 71,96 dòlars) tot i que al mercat s'especula amb un augment de la producció davant l’imminent entrada en vigor de les sancions dels Estats Units sobre l'Iran. Els experts no descarten que, durant els propers mesos, els preus escalin per sobre dels 90 dòlars el barril.

El cru es mou en un context de mercat cada vegada més pressionat. Els inventaris comercials de petroli dels Estats Units es troben al seu nivell més baix des de principis de 2015. Mentre que la producció es manté a nivells rècord, al voltant dels 11 milions de barrils per dia, la recent disminució de l'activitat de perforació en Estats Units apunta a una desacceleració.

Les empreses del sector, Trafigura i Mercuria, van dir aquest dilluns que el Brent podria pujar fins als 90 dòlars el barril per Nadal i fins i tot a més de 100 dòlars a principis de 2019 a mesura que els mercats es van tensant una vegada que les sancions dels Estats Units contra l'Iran s'implementin el novembre, informa Reuters.

JP Morgan, per la seva banda, preveu que les sancions provocaran una pèrdua d’1,5 milions de barrils per dia, mentre que Mercuria va advertir que fins a 2 milions de barrils per dia podrien ser eliminats del mercat.

SENSE RESPOSTA ALS RECLAMS DE TRUMP

Donald Trump va pressionar l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) perquè augmentés la producció durant la reunió de juny per contrarestar l'impacte de les sancions a l'Iran i així aconseguir baixar els preus del cru, que llavors també rondaven els 80 dòlars. La setmana passada, el president nord-americà va tornar a mostrar el seu descontentament pels nivells actuals del preu del petroli a través d'una piulada. No obstant això, en aquesta ocasió les seves paraules no han tingut l'impacte que en teoria estaria buscant.

L'OPEP es va reunir aquest diumenge a Algèria per reflexionar sobre el futur del cru i, de moment, descarta un augment addicional de la producció. "Això vol dir que no van prestar atenció al que Trump va dir i que no estaven disposats a augmentar l'oferta. En termes generals, un major subministrament de petroli hauria d'empènyer el preu a la baixa", assenyala Naeem Aslam, analistes de Think Markets.

La resposta del ministre saudita d'Energia, Khalid al-Falih, va ser la més intrigant: "Jo no influeixo en els preus". Clarament, el major productor de petroli de l'OPEP no té interès a pertorbar l'equilibri petrolier a hores d'ara. Rússia, que no està dins del càrtel però el suport de la qual és fonamental, també es va fer ressò d'un missatge similar i va deixar clar que el país no té cap interès a jugar ara amb l'equació del petroli.

Noticias relacionadas

contador