jerome powell federal
11.074,60
  • -36,70
  • -0,33%

L'IBEX 35 ha pujat un 0,23%, fins a 8.877,10 punts, durant l'última jornada d'una setmana durant la qual s'ha revalorat un 1,6%. Des del començament de l'any, l'índex acumula una pujada del 3,94%. Els moviments diaris han estat força suaus, però els inversors es mantenen a l'expectativa del que pugui succeir dimarts que ve, en la votació del Parlament britànic sobre el Brexit. La incertesa política sobre aquest assumpte és tan elevada que és difícil pronosticar com es comportaran les borses europees.

Pel que fa a l'actualitat empresarial, l'aerolínia IAG (+3,28%) ha liderat els avanços, seguida de Mediaset Espanya (+2,9%), que segueix beneficiant-se dels rumors d'OPA de Mediaset, la seva matriu italiana també controlada per Silvio Berlusconi. Entre els grans valors, BBVA ha repuntat un 1,04%, seguit de Santander (+0,18%) i Telefónica (+0,12%).

En negatiu, els valors més baixistes han estat Técnicas Reunidas (-2,65%), després d'una retallada de valoració de JP Morgan, Bankinter (-2,23%) i Bankia (-1,44%). A més, Inditex ha baixat un 0,26% i Repsol un 0,17%.

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,26% en l'encreuament contra el dòlar, fins als 1,1470 bitllets verds, després de marcar aquest dimecres màxims dels dos últims mesos i mig davant del 'bitllet verd'.

I en el mercat de matèries primeres, el petroli Brent ha posat fi al seu gran ral·li des de principis d'any, en baixar un 1,7%, fins als 60,62 dòlars. Finalment, al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys s'ha relaxat lleugerament fins a l'1,454%, després que el Govern hagi aprovat el projecte de Pressupostos per a 2019, encara que sense suports suficients per a la seva aprovació.

PROTAGONISME DELS BANCS CENTRALS

Pel que fa a la resta, els bancs centrals són clars protagonistes al tancament d'aquesta setmana. Jerome Powell ha dit que la Fed serà "pacient" amb el ritme de pujades de tipus i les últimes actes del Banc Central Europeu (BCE) alimenten les expectatives d'un retard en l'alça de tipus fins a finals d'any. Tots dos bancs centrals volen anar més a poc a poc i això és una bona notícia per a la renda variable.

Wall Street va augmentar ahir les pujades després d'escoltar Powell (Dow Jones: +0,51%; S&P: +0,45%; Nasdaq: +0,42%), mentre que a Àsia han predominat també els números verds aquesta matinada.

Els experts subratllen aquest divendres la "paciència" dels bancs centrals. Jasper Lawler, analista de London Capital Group, apunta que una Fed més 'dovish' i l'optimisme de les negociacions comercials entre els Estats Units i la Xina han impulsat la gana pel risc. "No obstant això, hi ha senyals que el ral·li de cinc dies de Wall Street està començant a esgotar-se", adverteix.

Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets a Londres, afegeix que el tancament del Govern nord-americà, que sembla que s'estendrà encara més en el temps, és un obstacle addicional perquè es prolongui el ral·li. "Als inversors els preocupa que el 'punt mort' comenci a afectar la confiança dels consumidors", precisa.

BREXIT, BREXIT I BREXIT

A Europa, la setmana acaba amb els inversors molt pendents del que passi amb el pla de Theresa May per al Brexit, que es votarà al Parlament britànic dimarts que ve i que previsiblement es rebutjarà. El mercat comença a mostrar la seva preocupació per com afectarà això no només l'economia global sinó, en concret, les diferents empreses. Durant els últims dies s'ha parlat molt de les aerolínies i del que passarà amb el seu 'modus operandi' si finalment es produeix un Brexit sense acord. En aquest sentit, cal destacar que IAG és el pitjor valor de l'IBEX en aquesta arrencada de 2019 precisament pels dubtes que existeixen al respecte.

"Si May perd la votació de dimarts entrem en territori inexplorat", avisen els experts de Danske Bank. May es veurà obligada a presentar un pla B en el termini de tres dies si perd la votació. "El problema segueix sent que no hi ha una alternativa creïble que compti amb el suport de la majoria de la Cambra", insisteixen aquests analistes.

Pel que fa a l'agenda d'aquest divendres, la producció industrial d'Espanya torna a taxes negatives després de desplomar-se un 2,8% el novembre. Per la seva banda, la compravenda d'habitatges va moderar el seu augment el novembre al 2,8%. Al Regne Unit, l'economia britànica s'ha refredat durant els tres mesos fins al novembre, o s'ha expandit al seu ritme més feble en sis mesos. Als EUA, l'IPC de desembre ha baixat una dècima, per situar la inflació anual nord-americana a l'1,9%, en línia amb les previsions.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Lleus pujades del 0,23% a l'IBEX-35, que es manté molt a prop de la resistència dels 8.974 punts. Seguim molt pendents de la superació d'aquest nivell de preus, la qual cosa ens faria pensar en un atac al nivell clau de els 9.262 punts, preus on es troba la mitjana de 200 sessions. Seria una magnífica notícia la superació d'aquesta mitjana per al seu aspecte tècnic durant aquest primer trimestre de l'any", afirma César Nuez, analista de Bolsamanía.

Noticias relacionadas

contador