ep billetes dinero euros deuda
JUNTA DE ANDALUCÍA

Els mercats es preparen perquè ni la Reserva Federal (FED) ni el Banc Central Europeu (BCE), pugin els tipus d'interès el 2019. Les actes del BCE publicades dijous ajornen l'inici de l'abandonament dels tipus negatius a finals d'any i el president de la Fed, Jerome Powell, va apel·lar a la paciència en la normalització monetària. El resultat és un euro/dòlar que es fa ressò dels seus bancs centrals i no presenta canvis ni moltes ganes de seguir pujant, després de trencar la barrera dels 1,15 dòlars.

L'anàlisi tècnica apunta que l'euro li guanyarà la partida al dòlar i seguirà amb el seu ral·li fins als 1,18 dòlars. De les dues monedes, és el 'bitllet verd' el que surt més mal parat, ja que el mercat ha hagut d'ajustar-se al gir de timó d'un banc central que ha estat bombant el seu auge el 2018. Però a l'euro tampoc li beneficia que el supervisor monetari de l’Eurozona allunyi els increments de taxes, que es preveien per a la tardor. Ara, cada vegada són més els experts que s'inclinen perquè el seu president, Mario Draghi, acabarà el seu mandat sense abandonar la senda de tipus ultrabaixos.

Així, aquest divendres l’encreuament es troba atrapat als 1,1520/40 dòlars, mentre les dades macro de l’Eurozona tampoc juguen a favor de la divisa comunitària. De fet, els analistes també avisen que la fortalesa de l'euro no durarà, perquè el mercat ja ha gairebé descomptat del tot que aquest any no hi hagi increments de tipus als EUA i "perquè la moneda dels EUA es debiliti encara més, ara haurien de retallar els tipus", segons economistes del Banc de Singapur.

Amb tot, el panorama per al 'bitllet verd' és feble davant d’altres creus. El iuan, per exemple, està en el seu millor canvi des de juliol, mentre que els dòlars canadenc o australià segueixen mantenint el seu avanç. La lliura, en canvi, no ha aconseguit mantenir posicions a prop dels 1,28 dòlars i ha cedit terreny fins als 1,27 dòlars, a causa de les informacions negatives que arriben des del front del Brexit.

A escassos dies de la votació al Parlament sobre el seu acord del Brexit, la primera ministra britànica, Theresa May, ha perdut ja dues votacions crucials i, en fracassar també el 15 de gener, agafa força la convocatòria de noves eleccions generals. Contra l'euro, la moneda del Regne Unit també ha cedit a mínims d'una setmana.

Noticias relacionadas

contador