bolsa-ibex-35-mercados
Europa Press
10.854,40
  • -246,40
  • -2,22%

Tot i debatre al llarg de la sessió entre els guanys i les pèrdues, l'IBEX 35 ha tancat la sessió en vermell, en línia amb les altres borses europees. En concret, el selectiu espanyol ha cedit aquest dijous un 0,5%, fins als 9.314,5 punts, de manera que aguanta per sobre del suport que té als 9.300 punts tot i les caigudes.

No obstant això, els descensos de l'IBEX no han estat tan acusats com els experimentats per altres parquets europeus. En els casos de l'FTSE 100 londinenc i del CAC 40 parisenc, les pèrdues de la sessió han estat superiors a l'1%. Això tot i que la jornada ha estat més tranquil·la que ahir pel que fa a novetats provinents d'Itàlia.

I és que, al llarg d'aquest dijous, els inversors han continuat molt pendents de totes les novetats des del país transalpí. També del Brexit i de Theresa May, primera ministra del Regne Unit, que aquest dimecres es va marcar un discurs defensant el seu model de sortida de la Unió Europea al ritme de la música d'ABBA, cosa que, segons diuen els experts, no va convèncer. La data per tancar un acord amb Europa s'acosta i la 'premier' té les coses cada vegada més difícils per l'oposició dins del seu propi país.

Així mateix, avui els inversors estan atents als bancs grecs. Aquest dimecres es va viure una venda massiva d'accions de les entitats financeres en aquest país. Els bancs grecs estan sota pressió a causa de la persistent preocupació dels mercats per la possibilitat que la reducció de la seva cartera morosa es faci a costa dels seus accionistes.

GRIFOLS LIDERA GUANYS

De tornada a l'IBEX, cal destacar que Grifols ha estat el valor més alcista de la sessió després de revalorar-se un 3,4%. Ahir va ser, en canvi, la companyia que més va caure després de patir una retallada de recomanació per part dels analistes d'UBS que es va sumar a molts altres que han expressats els seus dubtes sobre la companyia per l'amenaça que suposa la tecnologia anti-FcRn per les seves vendes d'immunoglobulina. No obstant això, la companyia es va defensar després del tancament del mercat al·legant que l'impacte dels FcRn en les seves vendes serà mínim.

A Grifols l'han seguit en els guanys Caixabank (+1,84%), tot i que l'Audiència Nacional hagi decidit obrir una investigació per la compra del banc portuguès BPI, i Bankinter (+1,71%).

Finalment, les pèrdues d'aquest dijous a l'IBEX han estat encapçalades per Inmobiliaria Colonial (-3,35%), Acciona (-3,29%) i IAG (-2,71%).

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "de l'IBEX no hi ha molt a dir, ja que tota la setmana ha estat en un rang de preus comprès, en números rodons, entre els 9.300 i els 9.400 punts".

"Sent-ne els 9.300 punts suport. I com resistència dels sempiterns 9.670 punts. Per sota dels 9.300, en tancaments, els mínims anuals als 9.111 punts. I poc més", afegeix l'expert.

Tot i això, assenyala que "la clau per al conjunt de les borses europees està en el EURO STOXX Banks (o SX7E)", ja que aquest "presenta un suport crític, clau, en els mínims de setembre que al seu torn coincideix amb els mínims d'aquest dilluns: els 102,86 punts. I per dalt, pel costat de les resistències, tenim els màxims del mes passat als 113,28 punts".

"Per la qual cosa, en resum, mentre no es perforin els mínims anuals entenem que es donen les condicions per intentar-ho de nou a l'alça. Però la confirmació que la tendència baixista iniciada a finals de gener ha quedat enrere, la tindrem només per sobre dels màxims de setembre. Per la qual cosa abans de mirar el dia a dia de qualsevol índex europeu, molt millor donar-li un cop d’ull a aquest índex. Doncs el sector financer és un dels principals motors de les borses, si no el més important" , conclou Rodríguez.

Gràfic setmanal de l'EURO STOXX Banks (o SX7E).

CAIGUDES A WALL STREET

Mentrestant, a Wall Street, predomina el vermell després de les dues últimes jornades durant les quals el Dow Jones ha sumat nous rècords. L'índex va acabar ahir amb alces del 0,20%, mentre que l'S&P va sumar un 0,07% i el Nasdaq, un 0,32%. Avui, però, retrocedeixen els tres un 0,9% de mitjana al tancament del mercat borsari espanyol davant l'escalada del mercat de bons nord-americans.

Noticias relacionadas

contador