wall street dl us usa stocks shares  dow jones s
Flickr (PD)

Wall Street cotitza aquest dimarts amb guanys moderats, fet que suposa una extensió del seu rebot de dilluns, mentre els inversors segueixen molt pendents de la situació dels bancs regionals i de la reunió de la Reserva Federal (Fed), la decisió del qual es coneixerà aquest dimecres.

  • 39.760,08
  • -

Al mercat sembla que els ànims s'han calmat i el temor que la crisi financera s'estengui es va dissipant, encara que algunes entitats continuen travessant una situació complicada.

Aquest és el cas de First Republic Bank, per al qual Jamie Dimon, CEO de JP Morgan, està liderant les negociacions que donarien lloc a un segon rescat, després que la injecció de 30.000 milions de dòlars per part d'onze grans bancs dels EUA no hagi estat suficient. La notícia ha estat ben rebuda i els títols del banc es disparen un 25% a la sessió després d'enfonsar-se un 40% a la sessió de dilluns.

En aquest sentit, la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha assenyalat aquest dimarts que el govern està llest per proporcionar i donar suport a més dipòsits "si cal" amb l'objectiu d'oferir garanties i aturar el contagi si la crisi bancària empitjora.

"Els passos que prenem no estaven enfocats a ajudar bancs o classes de bancs específics. La nostra intervenció va ser necessària per protegir el sistema bancari nord-americà en general. I accions similars podrien justificar-se si les institucions més petites pateixen fugues de dipòsits que representen el risc de contagi", ha afirmat.

Els operadors també estan molt atents al conclave de la Fed, que comença aquest dimarts i finalitzarà demà dimecres. Pel que fa a la resolució de política monetària que adopti hi ha opinions dividides entre els qui aposten per un augment de 25 punts bàsics, una pausa o una retallada dels tipus de 25 punts bàsics.

"Suposant que els guanys recents es mantinguin i no tinguem més sorpreses, aleshores les probabilitats encara afavoreixen un augment de la taxa de 25 punts bàsics; altrament, la Fed corre el risc d'enviar el missatge que està més preocupada per l'estabilitat financera que per la seva lluita contra la inflació. Una retallada de taxes enviaria un missatge encara pitjor que la Fed veu una cosa que el mercat no veu i podria espantar encara més els mercats que ja estan nerviosos", explica Michael Hewson, analista sènior de mercats de CMC Markets UK.

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, considera que "si la decisió del Banc Central Europeu (BCE) serveix com a full de ruta, la Fed podria pujar 25 punts bàsics i dir que té eines per injectar liquiditat al sistema per contenir la crisi".

De la mateixa manera, l'experta creu que els inversors també estaran pendents del que faci la Fed amb l'enduriment quantitatiu (QT), ja que no creu que la Reserva "fa marxa enrere en la seva estratègia de reducció del balanç, o que la posi en pausa, perquè la intervenció a la crisi és un moviment tàctic i a curt termini”.

"El més rellevant serà comprovar si la crisi de confiança per la qual travessa el sector bancari nord-americà, en gran mesura relacionat amb el brusc increment de les taxes d'interès oficials dut a terme per la Fed, ha modificat en alguna cosa les expectatives que tenen els membres del FOMC sobre el seu futur comportament”, afegeixen els analistes de Link Securities.

Bill Ackman, fundador i conseller delegat del fons de cobertura Pershing Square Capital Management, creu que la Fed no hauria de pujar el tipus d'interès de referència aquesta setmana a causa de la crisi bancària, segons ha escrit a Twitter.

Elon Musk, CEO de Tesla, ha suggerit que la Fed hauria de baixar tipus en 50 punts bàsics aquest dimecres, en resposta al missatge d'Ackman.

BERENBERG REDUEIX EL TIPUS TERMINAL

Els experts de Berenberg estimen que la crisi bancària d'aquests últims dies impactarà més en les futures decisions de política monetària que en les perspectives econòmiques.

"La crisi bancària és un trastorn financer important, però -encara- no un esdeveniment econòmic important", assenyalen els analistes. Com expliquen, "les turbulències redueixen el límit probable dels tipus d'interès dels bancs centrals a banda i banda de l'Atlàntic més del que perjudiquen les perspectives de creixement econòmic".

D'aquesta manera, ara preveuen que la Reserva Federal dels EUA (Fed) n'elevi els tipus només dues vegades més en 25 punts bàsics cadascuna, fins a un màxim del 5%-5,25% al segon trimestre, en lloc del 5, 5%-5,75% previst anteriorment.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,42% (68,60 dòlars) i el Brent guanya un 1,03% (74,58 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,61% (1,078 dòlars), i l'unça d'or perd un 0,73% (1.968 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 3,579%. Per la seva banda, el bitcoin es revalora un 1,11% (28.167 dòlars).

Noticias relacionadas

contador