yellen

La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha assenyalat aquest dimarts que el govern està llest per proporcionar i donar suport a més dipòsits "si cal" amb l'objectiu d'oferir garanties i aturar el contagi si la crisi bancària empitjora.

Durant un discurs pronunciat davant l'Associació Nord-americana de Banquers, i del qual se'n fan ressò diversos mitjans nord-americans, Yellen ha anunciat que podria ser necessari adoptar noves mesures si els bancs més petits pateixen retirades de dipòsits.

Així mateix, ha volgut ressaltar que les mesures d'emergència adoptades el cap de setmana passat es van prendre per protegir el sistema bancari del país.

"Els passos que vam prendre no estaven enfocats a ajudar bancs o classes de bancs específics. La nostra intervenció va ser necessària per protegir el sistema bancari nord-americà en general. I accions similars podrien justificar-se si les institucions més petites pateixen fugues de dipòsits que representen el risc de contagi", ha afirmat.

Després del col·lapse de Silicon Valley Bank i Signature Bank, el Departament del Tresor va demanar a la Corporació Federal de Garantia de Dipòsits (FDIC, per les sigles en anglès) garantir els fons dels clients de les entitats fins i tot per sobre del límit assegurat de 250.000 dòlars.

La Reserva Federal (Fed) també decidia crear un nou Programa de Finançament Bancari a Termini destinat a salvaguardar les institucions afectades per la inestabilitat del mercat a causa de la fallida de l'SVB.

En la seva al·locució, Yellen ha assegurat que la situació s'està estabilitzant i que el sistema bancari dels Estats Units continua sent sòlid.

"La facilitat de la Fed i els préstecs de la finestreta de descompte estan funcionant segons el previst per proporcionar liquiditat al sistema bancari. Les sortides agregades de dipòsits dels bancs regionals s'han estabilitzat", ha remarcat.

De la mateixa manera, ha ressaltat la importància de mantenir un "sistema bancari dinàmic i divers" per donar suport a l'economia nord-americana, amb bancs grans, mitjans i petits, tots exercint un paper de suport a les llars, les petites empreses i la creixent competència en els serveis financers.

El sector bancari ha rebut amb optimisme les paraules de Yellen i les seves accions repunten a Wall Street.

Una de les entitats al focus del mercat, First Republic Bank, que va ser rescatada dijous passat pels grans bancs dels EUA i per a la qual es negocia una segona injecció de capital, es dispara a la borsa després del discurs de la secretària del Tresor, que ha indicat que l'entitat amb seu a San Francisco "representa un vot de confiança al nostre sistema bancari".

Noticias relacionadas

contador