powellcbbolsa22

La inesperada crisi bancària s'ha convertit en la protagonista dels mercats les darreres setmanes. Tant és així, que les decisions de política monetària que duen a terme els bancs centrals estan condicionades per la tensió que està patint el sistema financer. Aquest dimecres arriba el torn de la Reserva Federal (Fed) i els experts de Bank of America (BofA) aposten per una pujada "nerviosa" de 25 punts bàsics (pb), "tret que no hi hagi més estrès/contagi al sistema bancari".

Des de la companyia dels Estats Units creuen que tant la decisió final com la perspectiva de qualsevol enduriment depenen de l'estabilitat financera.

"El recent impuls econòmic i la inflació s'han vist eclipsats pels riscos del sistema bancari, revaluant dràsticament el camí de la Reserva Federal. Creiem que la perspectiva de la Fed s'ha tornat de dues cares".

Amb tot, des de BofA mantenen que la taxa terminal del banc central se situarà a la forquilla del 5,25%-5,5% i segueixen veient una lleu recessió a partir del tercer trimestre del 2023. "Ara veiem un risc més gran que l'enduriment de la Reserva Federal i la reducció del balanç finalitzin abans", afegeixen.

Així mateix, estimen que l'economia nord-americana s'enfronta actualment a dos problemes, ja que les tensions financeres impliquen riscos tant a curt com a mitjà termini.

"El problema a curt termini implica abordar les preocupacions de fugida de dipòsits, risc de venda d'actius i pèrdua de confiança després de la revelació de la fallida de diverses institucions bancàries regionals. La qüestió a mitjà termini és fins a quin punt la situació representa un impacte advers en el comportament creditici dels bancs, un enduriment dels estàndards crediticis i un enduriment de les condicions financeres generals", indiquen.

Els problemes del sector bancari en general, i de la banca regional nord-americana en particular, poden produir un canvi en el debat que els membres del FOMC duguin a terme durant la reunió de dos dies, assenyalant-los que han d'actuar amb cautela.

"Creiem que el debat ara és entre una pujada de tipus de 25 pb al març o cap. Més inestabilitat financera d'aquí dimecres podria inclinar la balança en la direcció d'una pausa en el cicle d'augment de taxes, i potser una pausa a la liquidació del balanç general, però la nostra expectativa és que la Fed elevarà el rang objectiu per a la taxa de fons federals en 25 pb fins als 4,75%-5,0% i mantindrà la seva actual política de balanç”, asseveren des de BofA.

Pel que fa a la roda de premsa que Jerome Powell, el president de la Fed, oferirà un cop s'hagi conegut la decisió de política monetària, consideren que serà "equilibrat en la seva avaluació de les preocupacions sobre l'estabilitat financera, alhora que projectarà confiança que la Fed té les eines i el compromís d'utilitzar-les per preservar-la”.

A més, indiquen que “Powell probablement emfatitzarà que el comitè encara considera que la inflació és la preocupació principal i una postura de política monetària moderadament més estricta estaria justificada per reduir la inflació”.

El mercat aposta perquè aquest augment moderat de la Fed sigui el darrer, encara que sens dubte estarà més centrat en les perspectives de risc del sistema bancari.

"El focus estarà sobre la conferència de premsa sobre què podria ser el proper moviment i com estan pensant en el que justificaria una retallada i qualsevol orientació a futur sobre taxes, que es pot considerar obsoleta a causa dels riscos del sistema bancari”, conclouen des de BofA.

Noticias relacionadas

contador