dl first republic bank private banking wealth management us usa united states of america logo 20230313
Sharecast graphic / Josh White

Volatilitat extrema en First Republic Bank. Les accions del banc regional nord-americà es disparen un 25% a la sessió de Wall Street després de perdre un 47% a la jornada de dilluns després d'anunciar-se que l'entitat i altres grans bancs nord-americans estan negociant un segon rescat per a l'entitat californiana.

Dijous passat, una desena de banc nord-americans van decidir injectar 30.000 milions de dòlars a First Republic Bank a través de dipòsits no assegurats per intentar evitar un contagi més gran al sistema financer. Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo van fer cadascun un dipòsit no assegurat de 5.000 milions de dòlars, mentre que Goldman Sachs i Morgan Stanley hi van dipositar 2.500 milions cadascun. BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist i US. Bank van fer el mateix amb dipòsits de 1.000 milions cadascun.

Després d'aquesta injecció, el valor va poder capejar millor la inestabilitat a finals de la setmana passada, encara que alguns experts com Bill Ackman van qualificar de negativa aquesta decisió. “Els bancs estructuralment importants mai haurien fet aquesta inversió de baix rendiment en dipòsits a no ser que se'ls pressionés a fer-ho i sense garanties que els dipòsits del First Republic Bank estarien recolzats en cas de fallida”, va assenyalar el fundador i conseller delegat del fons de cobertura Pershing Square Capital.

Aquests temors es van veure reflectits aquest dilluns amb l'enfonsament del valor i la continuació de les sortides de dipòsits a l'entitat. Segons CNBC i The Wall Street Journal, aquesta circumstància ha portat Jamie Dimon, CEO de JP Morgan, a assessorar First Republic sobre les diferents alternatives estratègiques que pot dur a terme el banc per evitar la fallida. Entre aquestes, s'hi inclou una ampliació de capital o la venda del banc.

La venda de First Republic a un banc més gran estaria d'acord amb el que va passar amb alguns bancs en dificultats durant la crisi financera del 2008 i amb l'acord d'UBS per comprar Credit Suisse.

First Republic va revelar la setmana passada que havia demanat prestats desenes de milers de milions de dòlars a la Reserva Federal i al Federal Home Loan Banks per ajudar a gestionar la sortida de dipòsits. First Republic tenia un nombre anormalment alt de dipòsits no assegurats als seus llibres de comptabilitat, cosa que, en part, va provocar la fallida de Silicon Valley Bank i la intervenció de les autoritats federals per protegir els dipòsits dels clients.

Aquest diumenge passat, l'agència S&P ha rebaixat la qualificació creditícia de First Republic a 'B+' des de 'BB+', després de reduir-la a la categoria d'escombraries la setmana passada.

“La injecció de dipòsits d'11 bancs nord-americans, la revelació de la companyia que els préstecs de la Fed oscil·len entre 20.000 milions i 109.000 milions de dòlars i els préstecs del Federal Home Loan Bank, que van augmentar en 10.000 milions de dòlars, unit a la suspensió del dividend d'accions ordinàries ens porten col·lectivament a l'opinió que el banc probablement estava sota un alt estrès de liquiditat amb sortides substancials de dipòsits durant la setmana passada”, han assenyalat des d'S&P.

Noticias relacionadas

contador