tribunal supremo, hipotecas, bancos
10.680,50
  • -84,50
  • -0,78%

L'IBEX 35 ha trencat aquest dimecres resistències en pujar un 1,99%, fins als 9.167,9 punts. El selectiu s'ha vist impulsat pels bancs (principals protagonistes dels últims dies), grans valors com Inditex i els resultats electorals de les eleccions 'midterms' que es van celebrar ahir als Estats Units.

Al pla nacional, la banca i l'impost hipotecari han estat els principals protagonistes del dia. Les entitats cotitzades en l'IBEX començaven la sessió d'aquest dimecres amb fortes alces després de conèixer ahir a la tarda la decisió definitiva del Tribunal Suprem respecte a l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD), o impost sobre les hipoteques.

Després de dos intensos dies de reunions, l'Alt Tribunal va decidir que han de ser els clients els que paguin el tribut. No obstant això, aquest dimecres, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat al migdia que el Govern modificarà la llei perquè siguin les entitats financeres i no els clients els que es facin càrrec d'aquest impost.

Però això no ha afectat finalment a les cotitzacions dels bancs, que han mantingut les pujades i han tancat la sessió amb alces d'entre l’1,7% i el 4,4%.

PUJADES I CAIGUDES

De fet, Caixabank (+4,38%) ha estat un dels valors més alcistes de la sessió. Però per sobre s'han situat Siemens Gamesa (+6,41%) i Inditex (+5,20%). La primera d'elles ha ampliat els guanys que ja va viure aquest dimarts (es va disparar un 14,5%) impulsada pels resultats de Vestas i per una millora de JP Morgan.

D'altra banda, la cadena tèxtil d'Amancio Ortega ha pujat amb força després de conèixer que la seva marca insígnia, Zara, ha estès la seva oferta a internet en afegir 106 nous mercats a la seva botiga global.

Mentrestant, pocs valors s'han tenyit de vermell aquest dijous. Entre ells, el que més ha caigut ha estat Meliá Hotels (-1,98%). L'han seguit DIA (-1,75%) i Amadeus (-1,72%). Aquesta última ha presentat uns resultats pitjors dels que s'esperava.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, veu "molt interessant la sessió d'aquest dimecres durant la qual, després d'un imponent buit alcista (ara suport), als 8.990 punts, hem aconseguit tancar el buit baixista de la sessió de l'11 d'octubre".

"I a més, ho ha fet amb volum, cosa que sempre dona més fiabilitat al moviment en si. Cosa que no treu que en qualsevol moment puguem assistir a una puntual recollida de beneficis que serveixi perquè ompli, almenys parcialment, el buit alcista d'aquest dimecres", afegeix l'expert.

"De fet l'experiència ens diu que en la majoria de les ocasions (però no sempre) aquest tipus de buits s'omple durant els dies posteriors abans de seguir escalant posicions. Arribats a aquest punt no descartem que el rebot en curs l’acabi acostant a l’important zona de resistència que presenta en la directriu baixista, ara als aprox. 9.450 punts", conclou Rodríguez.

'MIDTERMS' ALS ESTATS UNITS

El segon gran assumpte és el resultat de les eleccions de meitat de mandat als Estats Units. Com s'esperava, els demòcrates s'han fet amb el control de la Cambra de Representants i els Republicans conserven el Senat.

En general, els expert consideren aquest resultat tindrà un impacte positiu limitat als mercats. D'una banda, parlen d'un impacte favorable que limita el poder de Donald Trump per desenvolupar certes polítiques que no agraden, com la guerra comercial. De l'altra, parlen d'un efecte negatiu que compensarà el positiu en la mesura que aquest resultat limitarà possibles retallades addicionals en els impostos que els republicans haguessin pogut dur a terme i això no agradarà a determinats sectors que es veurien beneficiats per ells.

ALTRES BORSES I MACROECONOMIA

Per ara, Wall Street registra alces superiors a l'1% als seus tres principals índexs després d'aquests resultats electorals. Mentrestant, els parquets del Vell Continent han optat per rebotar aquest dimecres, fins i tot amb pujades superiors a l'1% a les borses de Londres i París.

Finalment, cal recordar que avui comença la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed). El mercat no espera novetats d'aquesta trobada, ja que es preveu que la següent pujada de tipus tingui lloc el desembre. A més, a l'àmbit empresarial, se segueixen publicant resultats.

Pel que fa al calendari de dades macro de la sessió, les vendes al detall de la Zona Euro de setembre es van mantenir sense canvis (0,0%) davant el +0,1% esperat.

Noticias relacionadas

contador