trump-veut-viser-toute-firme-s-ingerant-dans-les-elections-us

Es compleixen les previsions de tots els analistes en les 'midterms' dels EUA. El Partit Republicà conservarà la seva majoria a la cambra alta del Congrés dels Estats Units, segons les projeccions, i es col·loca al capdavant de la cursa a les governacions mentre que els demòcrates es faran amb la Cambra de Representants.

Segons aquestes estimacions, els demòcrates aconseguiran 238 escons mentre que els republicans n’obtindran 197. Fins al moment, el Partit Demòcrata ha obtingut 20 dels 23 escons necessaris per fer-se amb la victòria a la cambra baixa. Les dues formacions necessiten un total de 218 seients per fer-se amb el control.

Els republicans mantindran el control del Senat, on els demòcrates haurien de prendre dos escons al Partit Republicà per fer-se amb la majoria. Als estats d'Indiana, Virginia Occidental, Florida, Texas i Tennessee l'escenari s'ha tornat significativament competitiu. El president nord-americà, Donald Trump, no ha trigat a celebrar el resultat i ha subratllat en el seu compte de Twitter que "aquesta nit ha estat un èxit enorme".

Segons els resultats preliminars, els republicans compten amb 50 escons, mentre que els demòcrates s'han fet fins al moment amb 42 -d'un total de 100-. En cas d'empat, el vicepresident, el republicà Mike Pence, exercirà el vot, fet que beneficiaria a la formació del magnat novaiorquès.

El Partit Republicà té la majoria a la Cambra de Representants des de fa vuit anys. En sortir victoriosos els demòcrates, el Congrés es veuria dividit, la qual cosa podria dificultar la tasca legislativa.

La CNN, que preveu que els demòcrates podrien obtenir un marge de quinze escons a la cambra baixa, ha indicat que els republicans Bill Lee i Nansa Hutchinson i la demòcrata Gina Raimond es faran amb la victòria en les governacions de Tennessee, Arkansas i Rhode Island, respectivament.

A Kansas, Laura Kelly, demòcrata, es convertirà en la nova governadora davant del republicà Kris Kobach, cosa que suposa un dur cop per als republicans, que no han perdut unes eleccions a la governació de l'estat en una dècada. Això també constituirà un revés per Trump, que va atorgar a Kobach un paper rellevant després de les eleccions presidencials celebrades el 2016.

A l'estat de Colorado, el demòcrata Jared Polis es farà amb la victòria, cosa que el convertirà en el primer governador nord-americà obertament homosexual. D'altra banda, Marsha Blackburn, del Partit Republicà, es convertirà en la senadora per Tennessee i serà la primera dona a fer-ho per aquest estat.

Així mateix, la CNN estima que el senador demòcrata Bernie Sanders aconseguirà la reelecció per conservar el seu escó per Vermont. El demòcrata Sherrod Brown continuarà en el seu escó per Ohio, mentre que Mitt Romney, exgovernador de Massachusetts, es farà amb un escó per Utah.

A ells s'han sumat Deb Fischer (Nebraska), John Barrasso (Wyoming) i Roger Wicker (Mississipi) i Ted Cruz (Texas), que aconseguiran fer-se amb un escó a la cambra alta. L'estat de Mississipi s'haurà de celebrar una segona volta electoral atès que cap dels dos candidats al Senat -Cindy Hyde Smith i Mike Espy- ha obtingut la majoria dels vots.

Les demòcrates Rashida Tlaib i Ilhan Omar, totes dues musulmanes, s'han assegurat un escó a la Cambra de Representants. Només altres dos musulmans -tots dos homes- han estat elegits al Congrés dels Estats Units: Keith Ellison i Andre Carson.

Noticias relacionadas

contador