le logo de credit suisse devant une succursale a berne

L'Autoritat de Supervisió del Mercat Financer de Suïssa (Finma) ha justificat l'amortització completa del valor nominal dels instruments de capital AT1 emesos per Credit Suisse. Per això, es recolza en els prospectes d'emissió dels bons i en l'Ordenança d'emergència del Consell Federal.

Com assenyala en un comunicat, l'amortització dels bons AT1 suposa una part controvertida de la venda d'emergència del prestador a UBS, assegurant que va ser un "esdeveniment de viabilitat".

El regulador ha expressat que el préstec que Credit Suisse va rebre del Banc Nacional Suís la setmana passada, amb el suport del govern federal, significava que s'havien complert les condicions per a una amortització.

"Com que Credit Suisse va rebre préstecs extraordinaris d'assistència de liquiditat garantits per una garantia d'incompliment federal el 19 de març del 2023, aquestes condicions contractuals es van complir per als instruments AT1 emesos pel banc", afirma.

El regulador va ordenar a Credit Suisse que reduís a zero 16.000 milions de francs suïssos de bons AT1, mentre que els accionistes de capital rebran pagaments al valor d'adquisició de les accions. Aquesta decisió va posar de cap per avall la jerarquia europea habitual de restitució en cas de fallida bancària en el marc de Basilea III posterior a la crisi financera, que normalment situa els tenidors de bons AT1 per sobre dels inversors en accions.

Els tenidors de bons estan explorant accions legals per la controvertida amortització.

Els instruments AT1 a Suïssa estan dissenyats de manera que s'amortitzen o es converteixen en capital ordinari de nivell 1 abans que el capital social del banc en qüestió s'esgoti o s'amortitza per complet. Els instruments emesos públicament pels grans bancs estan a les mans principalment d'inversors institucionals a causa del seu perfil de risc i grans denominacions.

"Diumenge es podria trobar una solució per protegir els clients, el centre financer i els mercats. En aquest context, és important que el negoci bancari de CS continuï funcionant sense problemes i sense interrupcions. Aquest és ara el cas", ha assenyalat el director executiu de Finma, Urban Angehrn.

Noticias relacionadas

contador