• Malgrat completar-la amb èxit, ha perdut tot l’ampliat amb l'evolució borsària de les accions
  • Els baixistes han estat els beneficiats, encara que en aquell moment l'agregat de posicions curtes era la meitat que ara
ep emilio saracho 20170512132902
Emilio Saracho, president de Banc PopularMAXIMO GARCIA DE LA PAZ

Un any d'horror. Així poden qualificar els accionistes de Banc Popular que encara romanen en el capital de l'entitat l'evolució borsària dels últims 12 mesos. O, també, els que han venut durant aquest període amb profundes pèrdues des que el 25 de maig les accions de l'entitat tanquessin en 2,11 euros. Des d'aquest moment s'enfonsen un 68% fins a cotitzar aquest dilluns a 0,67 euros, amb lleus pujades.

  • 0,32€
  • 0,00%

A les 7 del matí del 26 de maig, Popular va confirmar en un fet rellevant enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la seva intenció d'ampliar capital per valor de 2.505 milions d'euros. Un anunci que va provocar una fugida de part dels inversors i un enfonsament de les accions del 26%. Aquí va començar el calvari recent del banc, que va eliminar el dividend i va reconèixer que necessitava diners per enfortir el seu capital davant l'elevat muntant d'actius improductius que superen els 36.000 milions d'euros en el balanç.

Durant el primer trimestre va realitzar una reducció neta d'aquests actius en 569 milions d'euros, cosa que, segons el banc, va suposar "un canvi de tendència molt positiu en el qual es refereix a la gestió del negoci immobiliari". L'entitat va registrar pèrdues de 137 milions d'euros, mentre que el 2016 amb la dotació de provisions va tancar amb un forat històric de 3.485.000 d'euros.

ENFONSAMENT EN BORSA

Un any després de l'ampliació, i malgrat completar-la amb èxit, el banc val molt menys que llavors. En concret, perd un 68% i capitalitza amb un valor en borsa proper als 2.800 milions d'euros. El seu futur, a més, no està clar. Emilio Saracho va substituir Ángel Ron a la presidència del banc al gener i durant la junta d'accionistes d'abril va admetre que estan "curts de capital" i que el futur passa per una altra 'macroampliació' o per una operació de consolidació amb una altra entitat. És a dir, amb la seva venda.

El soroll de possibles compradors ha estat continu, amb els dos grans bancs, Santander i BBVA, en les especulacions. Fins i tot Bankia, del qual l'Estat posseeix un 68% mitjançant el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), ha entrat a la terna. O, almenys, el ministre Luis de Guindos va assegurar que analitza el "potencial interès" d'adquirir Banc Popular, encara que per ara això no seria possible per les restriccions imposades per Brussel·les a l'entitat parcialment nacionalitzada.

Els rumors i les informacions sobre OPES han permès a l'entitat impulsar els seus plans de vendes d'actius per obtenir capital. Per ara manté els seus projectes de desprendre de TotalBank i Wizink, després d'haver sortit de Merlin Properties. Però el mercat no té clar que això sigui suficient. Fins i tot alguns inversors institucionals, com el fons Okavango d'Abante que gestiona José Ramón Iturriaga, estan posicionats amb la premissa que acabarà venent-se en una licitació que impulsarà el valor de les seves accions.

FONS I BAIXISTES

L’Okavango no és l'únic fons amb inversions en Popular. En el capital de l'entitat es troba BlackRock, que en posseeix un 4,094% tot i que en té prestat un 2,974% del capital a tercers (entre d'altres, baixistes). Així mateix, l'asseguradora Allianz en posseeix un 3,497%. Per la seva banda, segons dades de Finect també hi ha fons espanyols com el Santander Accions Espanyoles, el Santander Small Caps Espanya, el Global Allocation de Renta 4, el Sabadell Espanya Borsa Base o el Merchfondo.

Això no obstant, si hi ha un tipus d'inversor que destaca en el capital de Popular aquest és el que tracta de guanyar quan cau un títol, normalment a través del lloguer d'accions. Els baixistes tenen un agregat de posicions curtes que es va situar a l’11,73% el 12 de maig, segons l'última actualització de la CNMV. La inversió baixista, tot i baixar des del 12,37% anterior, supera els 320 milions d'euros al banc, que cotitza amb una capitalització de 2.800 milions d'euros. A més, és el segon valor més pressionat de la borsa espanyola després del 23,6% de DIA.

Els 'curts' continuen movent fitxa en Banc Popular mentre el futur de l'entitat encara no s'ha aclarit. Samlyn Capital i Marshall Wace, els dos fons de cobertura més agressius en el capital del banc, han incrementat la seva posició curta els últims dies. Els dos fons de cobertura amb majors posicions són Samlyn Capital i Marshall Wace. I tots dos han elevat la pressió durant els últims dies. Samlyn, un fons de cobertura nord-americà d'inversió global, ha anat incrementant la seva aposta contra les accions de Popular fins arribar a l’1,8%. Per la seva banda, la companyia britànica Marshall Wace, que va arribar a assolir el 2,61% del capital al febrer, va anar reduint la seva posició fins a l’1,62% de fa dues setmanes. En aquest moment va posar fi a la seva replegament i ha tornat a augmentar la inversió baixista.

En el capital de l'entitat que presideix Emilio Saracho hi ha altres sis fons amb més d'un 0,5% del capital posicionat contra el banc, nivell a partir del qual publica els noms propis la CNMV. Gairebé tots han anat variant les seves posicions aquest mes, amb una activitat frenètica mentre es decideix el futur del banc que, segons ha confirmat Saracho ja a l'abril, passa per una ampliació de capital o una operació corporativa amb un altre banc. És a dir, tenint en compte les dificultats de Popular, una venda.

Entre els baixistes es troba BlackRock (té una posició curta de l'0,7% del capital, segons les estadístiques de la CNMV), Oxford Asset Management (0,59%), AQR Capital Management (0,89%), Oceanwood Capital Management ( 1,12%), PDT Partners (0,51%) i Lansdowne Partners (0,9%). Les accions de l'entitat, que cotitzen aquest dilluns amb moderades pujades fins als 0,67 euros, perd un 27% des del començament de l’any i un 53% durant els últims 12 mesos.

Noticias relacionadas

contador