boris johnson donald trump

Boris Johnson sembla disposat a dinamitar qualsevol esperança d'acostament entre Londres i Brussel·les a la recta final de les negociacions del Brexit. La seva estratègia a l''estil Trump', amb el seu envit exigint un acord sobre la futura relació comercial abans del 15 d'octubre i amb les notícies que prepara una legislació que podria anul·lar certes parts de l'Acord de Retirada de la Unió Europea (UE), concretament les relacionades amb la frontera irlandesa, ha fet saltar les alarmes. La por a una sortida dura s'ha disparat.

"Els esdeveniments desvien els riscos d'un acord total o parcial cap a una sortida dura", alerten els experts de Berenberg, que afirmen que ara, "més que abans, hem de vigilar el risc d'un Brexit desordenat a la fi d'any", quan acabi el període de transició. El problema és que tot això ha passat a les portes d'una nova ronda de negociacions entre el Regne Unit i Brussel·les, i les coses s'estan posant cada vegada més difícils per a l'acord.

En opinió dels analistes de la firma alemanya, "no és clar si es tracta d'una estratègia de negociació a l''estil Trump' per apujar l'aposta amb l'esperança que la UE parpellegi primer mentre el rellotge avança, o d'un enfocament conscient del Regne Unit per soscavar les negociacions en curs sobre la relació futura, i conformar-se amb la sortida més difícil possible del mercat únic, en lloc d'un acord".

El que és clar és que a Brussel·les no estan gens contents amb els últims esdeveniments. El negociador principal de la UE per al Brexit, Michel Barnier, va dir fa uns dies que la data límit oficial per a l'acord era finals d'octubre, i després de conèixer les intencions de Londres sobre la frontera irlandesa (prepara, segons FT, una legislació que presentarà al Parlament el dimecres i que podria anul·lar l'obligació dels britànics de controlar les duanes a Irlanda del Nord, com s'havia acordat amb la UE) ha dit que "tot el que s'ha signat ha de ser respectat". Caldrà veure com afecta això a la seva trobada d'aquest dimarts amb el negociador britànic, David Frost.

En qualsevol cas, a Berenberg veuen "estrany, com a mínim, que el Regne Unit estigui disposat a soscavar els seus compromisos amb Irlanda amb la pròxima legislació després d'haver pres mesures els últims mesos per preparar la frontera d'Irlanda del Nord per al dia de sortida". En la seva opinió, això suggereix que Johnson intenta "augmentar la pressió per a aconseguir un acord més al seu gust, en lloc de cercar una sortida dura", però no es pot descartar res a hores d'ara.

L'estratègia del 'premier' no augmenta la possibilitat d'un bon resultat de les negociacions, sinó que afegeix problemes a la ja de per si mateix delicada situació que travessa l'economia britànica. I és que, diu Berenberg, el cost d'un Brexit 'dur' cauria amb més força sobre el Regne Unit. "Aquesta estratègia podria perjudicar el Regne Unit més que la UE, que és molt més gran", emfatitzen els experts de la firma alemanya.

Així mateix, apunten que una sortida desordenada sense acord en àrees clau com el comerç de béns i els serveis financers "podria fer que el Regne Unit tornés a entrar en recessió a principis de 2021 i alentir temporalment la recuperació de la UE", a més de "la persistent amenaça d'una segona onada important de Covid-19 i el possible retorn dels confinaments que se sumen al còctel de riscos per a l'economia britànica".

"JOHNSON NO PODRÀ NEGAR-SE A UN ACORD"

A Goldman Sachs també creuen que aquest envit del primer ministre britànic no és més que una manera d'intentar equilibrar la balança al seu favor de cara a les negociacions, perquè Brussel·les cedeixi. "El Regne Unit podria decidir en última instància que l'accés mínim al mercat comú és un preu que val la pena pagar per la màxima autonomia reguladora", que és el que passaria amb una sortida desordenada, ha escrit l'economista de la firma Adrian Paul en un informe, segons recull Bloomberg. "Des d'una perspectiva política, no obstant això, l'atractiu d'un acord del Brexit abans del final d'un any complicat serà difícil de resistir", afegeix.

I és que un Brexit 'dur' deixaria Johnson havent d'afrontar una "triple amenaça" al seu lideratge: primer, el Partit Nacional Escocès està cada vegada més fort, i això afavoreix la independència de la regió; segon, perquè el líder del Partit Laborista està guanyant popularitat; i tercer, seria "una prova crucial de competència en la recuperació de la crisi del coronavirus", conclou Goldman.

Noticias relacionadas

contador