ep 17 october 2019 belgium brussel l-r brexit secretary stephen barclay uk prime minister boris
Stefan Rousseau/PA Wire/dpa

El Regne Unit pretén elaborar una nova legislació que anul·larà certes parts clau de l'acord sobre el Brexit que va aconseguir amb la Unió Europea (UE). En concret, vol eliminar punts que van ser gran objecte de debat durant les negociacions, com les duanes amb Irlanda del Nord, segons la informació del diari 'Financial Times', en la qual cita a tres persones familiaritzades amb aquests plans.

La normativa de la discòrdia és la llei del mercat interior del Regne Unit que el Govern de Johnson pretén aprovar al Parlament. Algunes clàusules incloses anul·laran parts de l'anomenat protocol d'Irlanda del Nord, que es va signar juntament amb l'acord de retirada a l'octubre. Així ho va donar a entendre també un portaveu de l'executiu, assegurant que estan "considerant opcions alternatives (...) per garantir que les comunitats d'Irlanda del Nord estiguin protegides".

L'acord de retirada aconseguit a l'octubre per totes dues parts contempla que el Regne Unit ha de notificar a Brussel·les qualsevol decisió d'ajuda estatal que afecti el mercat de béns d'Irlanda del Nord i obligar les empreses de la província a presentar tràmits duaners en enviar béns a la resta del país.

ULTIMÀTUM DE BORIS JOHNSON

Aquesta notícia arriba un dia després que el primer ministre britànic, Boris Johnson, llancés un envit a la UE volent tancar un acord comercial definitiu abans del 15 d'octubre. "Si no podem arribar a un acord abans d'aquesta data, no veig la possibilitat d'un acord de comerç lliure entre tots dos, la qual cosa hauríem d'acceptar abans de seguir endavant", apuntava aquest diumenge.

Les negociacions entre el Regne Unit i el bloc comunitari es reprenen aquest dimarts, en una trobada en la qual hi seran presents el negociador britànic, David Frost, i el negociador en cap de la UE, Michel Barnier. Aquest últim va remarcar la setmana passada que "una implementació precisa de l'acord de retirada" és vital per a l'èxit de les converses comercials. Aquesta condició podria estar trontollant, si finalment s'aprova aquesta legislació que anul·la certs apartats de l'acord del Brexit.

Barnier ha tornat a pronunciar-se aquest dilluns després de conèixer aquesta informació. "No hi haurà acord amb el Regne Unit en detriment de la Unió Europea i del mercat únic. Aquest mercat únic és un ecosistema complet de drets socials, mediambientals, industrials amb una jurisdicció, supervisió i regulació comuna. No sacrificarem el futur pel present", ha destacat en una entrevista a la ràdio francesa Franceinter.

Noticias relacionadas

contador