photo d archives d un panneau de wall street a new york aux etats unis

Wall Street cotitza amb pujades aquest dimecres, després d'haver conegut la dada clau de la setmana: la inflació dels Estats Units. Els preus s'han moderat al 3,4% a l'abril, i la taxa subjacent ha caigut al 3,6%, fet que marcarà el pas a la Reserva Federal (Fed), que de moment es manté prudent i segueix demanant "més temps" per assegurar-se que l'IPC va en camí de reduir-se fins a l'objectiu del 2% abans de decidir-se a baixar els tipus d'interès.

  • 38.852,86
  • -
  • 18.869,44
  • 0,32%
  • 5.743,54
  • -

El mercat esperava que tant la inflació general com la subjacent es moderessin al quart mes de l'any, després de tres mesos durant els quals van sorprendre l'alça, i així ha estat. Tot i això, Jerome Powell, president de la Fed, ja va dir aquest dimarts que la seva confiança "no és tanta com era".

"Si es compleix el que es projecta, els mercats de bons i accions reaccionaran de forma positiva", comentaven des de Link Securities abans de la publicació de la dada. I el pronòstic s'ha complert, ja que la reacció és més que optimista.

"La taxa anual de creixement dels preus generals va caure del 3,5% al 3,4%, mentre que la taxa subjacent va disminuir del 3,8% al 3,6%. Això és digne d'esment perquè la taxa de inflació bàsica està al nivell més baix en tres anys i els preus generals semblen haver-se estabilitzat", assenyala Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB.

L'IPC és la gran referència de la jornada, però no pas l'única als Estats Units. I és que també s'han publicat les xifres de vendes al detall del mes d'abril, que són molt rellevants ja que si són pitjors del que s'esperava poden fer saltar les alarmes pel que fa a la fortalesa del consum privat, el component més rellevant del PIB dels EUA (suposa aproximadament el 70%).

S'han quedat al 0%, enfront del 0,6% del mes passat i lluny del 0,4% estimat pel consens d'analistes. Tal com deien des de Link, si són pitjors del previst podrien "reobrir el debat de la potencial entrada dels EUA en estanflació, és a dir, en una fase de baix creixement i alta inflació, escenari que seria molt negatiu per a les borses".

Tot això després que aquest dimarts es conegués que l'índex de preus a la producció (IPP) dels Estats Units havia pujat al 2,2% a l'abril, marcant màxims de 12 mesos i superant les expectatives del mercat. Els inversors hi van fer cas omís, però segons David Morrison, analista de mercat de Trade Nation, "hauria de ser motiu d'alerta, ja que l'IPP té un pes significatiu al sector serveis, igual que la mesura d'inflació preferida de la Reserva Federal, l'IPC subjacent".

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Al marge de les dades macroeconòmiques, l'atenció també se centra aquest dimecres al pla empresarial, i més concretament en les accions 'meme'. El minorista de videojocs GameStop, que ha arribat a pujar més d'un 30% en les operacions prèvies al toc de campana, ara s'enfonsa més d'un 12%. Aquest dimarts va acabar amb un repunt del 60,10%.

Per part seva, la cadena de cinemes AMC, que també es disparava un 34%, ha moderat les alces al 0,20%, després d'acabar dimarts amb un avanç del 31,98%. En el cas d'aquesta darrera, la companyia ha anunciat un bescanvi de deute per accions.

AMC emetrà 23,3 milions d'accions en un intercanvi de deute per capital per 163,9 milions de dòlars en bons que vencen el 2026. L'empresa també va completar una venda d'accions per 250 milions de dòlars dilluns.

Encara no és gaire clar què passarà amb elles avui, però sembla que el frenesí podria estar esvaint-se. Una cosa sí que és clara, i és que els que han apostat en contra del repunt als últims dies han sortit perdent. En concret, segons dades de S3 Partners, els baixistes a GameStop i AMC han perdut aquest mes més de 1.300 milions de dòlars.

En altres mercats, cal destacar que el petroli s'ha capgirat i cau després que l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) hagi retallat la previsió de demanda mundial de petroli. Ara espera que augmenti en 1,1 barrils diaris (mb/d) el 2024, cosa que suposa 140.000 menys del projectat al mes passat. "Els febles lliuraments, especialment a Europa, van provocar una contracció a la demanda de l'OCDE el primer trimestre", ha dit.

El bo nord-americà a 10 anys també retrocedeix, i cotitza al 4,373%.

contador