• PP, UPN, Foro Asturias, PNB i PdeCat han votat a favor, mentre que Units Podem, ERC, Compromís i EH Bildu ho han fet en contra
Canadá

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest dijous al tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i Canadà, conegut com CETA. Ho ha fet malgrat l'abstenció del PSOE, la postura del qual va canviar Pedro Sánchez gairebé 'in extremis', després de ser elegit nou líder del partit, cosa que ha suscitat les crítiques del PP i el Govern, i d'altres partits com Ciutadans.

"Amb aquesta abstenció, volem donar un toc d'atenció en el nou marc europeu que sembla obrir-se", ha defensat el PSOE

En concret, dels 339 diputats presents, un total de 179 han votat a favor (PP, Ciutadans, UPN, Foro Asturias, PNB i PdeCat), mentre que altres 79 ho han fet en contra (Units Podem, ERC, Compromís, EH Bildu i Nova Canàries) i 81, tots ells parlamentaris socialistes, s'han abstingut.

Precisament el secretari adjunt del Grup Socialista, Pere Joan Pons, ha defensat en el Ple l'abstenció del PSOE al CETA. "Amb aquesta abstenció, volem donar un toc d'atenció en el nou marc europeu que sembla obrir-se. Sembla que estem refundant Europa i per això cal revisar aquests tractats", ha defensat durant la seva intervenció. També ha remarcat que "entre globalització sense regles, autarquia i comerç internacional just" els socialistes "ens vam quedar amb la tercera opció".

"El CETA és un tractat millorable, un símbol que la globalització pot ser molt més justa i un símptoma que la governança europea té marge de millora", ha sostingut Pons, que ha explicat que al PSOE "som conscients del dèficit de dignitat que hi ha a Europa. Un dèficit que ha mutat en insurrecció global amb Trump, el Brexit o els partits xenòfobs a Europa. Cal buscar alternatives".

També ha assenyalat que "oposar-se al CETA ni resoldrà els problemes de governança europea, ni canviarà el ritme de la mundialització. No acceptem lliçons de ningú", ha advertit el diputat socialista durant la seva intervenció, en referència al grup d’Units Podem que lidera Pablo Iglesias, que havia demanat als socialistes que anessin un pas més enllà de l'abstenció, i fins i tot l’han reptat que rectifiqui aquest vot al Senat, on l'acord haurà de ser ratificat pròximament, encara que ho farà sense problemes davant la majoria absoluta que ostenta el PP a la Cambra alta. Segons Pons, "és important preguntar-se per què tants ciutadans, tant canadencs com europeus, veuen en aquest tractat una amenaça".

"ES FA OPOSICIÓ A SI MATEIX"

Precisament aquest dijous al matí, abans de la votació, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat el PSOE de "fer-se oposició a si mateix" per haver canviat la seva postura sobre el tractat de lliure comerç amb Canadà. El PSOE ha canviat el sí per l'abstenció i Santamaría li ha advertit que quan un partit no es defineix "en el que és imprescindible" acaba convertint-se en "irrellevant".

Santamaría als socialistes: un partit no es defineix "en el que és imprescindible" acaba convertint-se en "irrellevant"

Ho ha dit durant el debat que s'ha desenvolupat durant el Ple, en què ha assenyalat que el CETA és un tractat que no ha canviat des que es va negociar. "L'únic que ha canviat és la posició d'alguns, que en el seu afany per liderar l'oposició no dubten a fer-se oposició a ells mateixos", ha afegit. I també ha recordat als socialistes, segons recull Europa Press, que "la UE va néixer com a antídot a l'extremisme" i per tant els ha demanat que no permetin que "les idees més extremes acabin amb la idea d'Europa". Segons la seva opinió, el PSOE haurà d'explicar-se davant els seus votants perquè es va presentar a les eleccions amb un "programa europeista" i "no hi ha ni més ni menys progressista que votar contra el progrés i votar contra l'essència mateixa d'Europa".

I és que, a més de recordar que Espanya és un país que es beneficia de l'obertura comercial, ha recalcat que el CETA és "un avanç" en el projecte europeu i un "pas endavant cap a la creació d'un espai de regles d'àmbit internacional", amb un soci amb el qual la UE comparteix valors i principis democràtics.

No obstant això, el portaveu del PP, José Ramón García Hernández, ha anat més enllà i ha acusat el PSOE de "penell", emplaçant-lo a no "fer-li el favor a Podem" de dividir els altres "com van fer a Veneçuela". "No els serveixin en safata de plata no sigui que sigui massa tard com ho és avui a Caracas", ha dit. Segons la seva opinió, Sánchez vol fer pagar els espanyols "un preu excessiu per les seves ànsies de ser president del Govern".

RETRETS ENTRE UNS I ALTRES

Per la seva banda, el portaveu d'Exteriors d’Units Podem, Pablo Bustinduy, ha aprofitat la seva intervenció per seguir pressionant el PSOE, al qual ha demanat que se sumi al seu grup al Senat, on ha anunciat que demanaran el control de constitucionalitat, que reclamaran l'informe preceptiu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el recorreran al Tribunal Constitucional quan estigui aprovat. Bustinduy, a més, ha dit a la nova portaveu socialista al Congrés, la magistrada en excedència Margarita Robles, que llegeixi al detall el tractat i que veurà sense dubtar la seva inconstitucionalitat.

Rivera carrega contra el PDeCAT per donar suport a aquest tractat de lliure comerç amb Canadà mentre que vol posar "fronteres i aranzels" a Catalunya

I el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha carregat contra el PDeCAT per donar suport a aquest tractat de lliure comerç amb Canadà mentre que ells volen posar "fronteres i aranzels", en referència al desafiament independentista. Durant la seva intervenció, el diputat taronja ha defensat el fons del CETA assenyalant que a qui beneficia són les pimes, perquè "puguin ser més forts". "Qui té por de competir és qui no creu en si mateix, al seu país, en les seves empreses i en el seu capital humà", ha dit, afegint que més aviat "si algú ha de tenir por és qui competeix amb Espanya".

Tot i que no s'ha oblidat del PSOE, al qual ha retret, un cop més, el seu canvi de postura. En concret, Rivera s'ha congratulat que en aquesta ocasió la clau estigui en mans de Ciutadans i no dels socialistes perquè, segons la seva opinió, el canvi de posició d'últim moment podria fer que Espanya protagonitzés "un ridícul espantós en votar sí a l' CETA al Parlament Europeu i tombar-lo en el nacional".

Noticias relacionadas

contador